Хіти тижня. Перевірте свій гаманець: Як виглядає монета, за яку в Україні дають тисячі гривень (фото)

Рідкісна монета номіналом 25 копійок, датована 1992 роком, стала об'єктом "полювання" українських нумізматів і колекціонерів, і за її готові заплатити тисячі гривень. Особливість монетки в наявності невеликого дефекту на аверсі, передають Патріоти України.

Як виглядає така коштовність, і у скільки її оцінюють фахівці на аукціоні та в оголошеннях - читайте в матеріалі нижче. Зараз в Україні монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок виведені з обігу, але деякі фактично стали тільки ціннішими. Йдеться про рідкісні нестандартні монети, від експериментальних випусків, з певним браком або з дорогих сплавів, з особливостями штемпеля, а також поєднання різних штампів аверсу і реверсу.

В цьому випадку йдеться про 25-копійчану монету від 1992-го з дефектом на букві "о" в написі "копійок" у вигляді невеликого хвостика, а від букви "й" є з'єднання з буквою "о". Запропонована ціна за такий грошик - 10 тисяч гривень. На сайті Crafta, що спеціалізується на реалізації монет, такий лот виглядає так:

При цьому на сайті безкоштовних оголошень OLX можна зустріти масу пропозицій про покупку/продаж монети такого номіналу і року випуску. Ціни в пропозиціях: від кількох сотень гривень до 8,5 тисяч.

Зауважимо, що серед нумізматів цінується подібні 25-копійчані монети саме з великим гуртом. Якщо гурт дрібний - це різновид 2БАм, її вартість дорівнює номіналу. Як вказують фахівці на сайті Monety.in.ua, на аукціонах часто різновид 2БАк продають разом з 2БВк, у якій в гронах №7 і 8 держак не примикає до ягоди.

Часто нумізмати купують браковані, пробні монети в "нерідному металі". Тому власникам монет 25 копійок рекомендують звернути увагу на співвідношення реверсу до аверсу - якщо одна сторона перевернута відносно іншої, таку монету також можна продати значно дорожче номіналу.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...