Хіти тижня. Працює на будь-якому паливі: Українець розповів, як можна зекономити на оплаті опалення

Працює на будь-якому паливі: як заощадити на комуналці та зігріти будинок

Встановлення та експлуатація твердопаливного котла обійдеться дешевше пеллетного і дозволить використовувати будь-яке паливо для опалення та економії на комунальних платежах. Про це повідомляє видання Gazeta.ua, яке цитує інтерв'ю жителя міста Миргород Полтавської області Станіслава Марківця, передають Патріоти України.

Чоловік розповів про свій досвід опалення будинку за допомогою твердопаливного котла. "Коли почав платити за газ тисячами гривень, змінив котел на твердопаливний. Окупився за два сезони. За дровами їздимо з кумом, у нього свій автобус. Пилю електропилкою", - розповів він.Чоловік радить, як вибрати твердопаливний котел, в залежності від потреб та опалювальної площі. Також вибирати слід з невеликим запасом, впевнений він.

"Потужність розраховується за схемою - один кіловат на 10 квадратів опалювальної площі. Якщо будинок має 160 квадратних метрів, то потужність котла повинна бути не менше 16 кіловат", - зазначає Марковець.

При цьому він підкреслює, що при виборі котла слід звертати увагу на матеріал, з якого той зроблений. Листова сталь дешевше, але швидше руйнується, а ось чавун довговічний, але боїться різких перепадів температур. Сам Марковець придбав котел, що працює на будь-якому виді палива.

"На одному завантаженні горить 5-6 годин. Як закинув з вечора дрова, то вранці ще теплий дух в будинку стоїть. Пелетний котел працює довше, але пелети дорогі. Мені не підходить. Котел обладнаний автоматикою. Датчики контролюють процес горіння, додають або зменшують потужність , в залежності від температури в приміщенні. Дрова в котлі не горять, а тліють. Газ, що виділяється, згорає в спеціальній камері. Завдяки такій технології коефіцієнт корисної дії значно вище. Тепло не вилітає в трубу", - зазначає Марковець.

За його словами, котел повинен працювати цілий рік, щоб всередині не утворювався руйнівний конденсат. При цьому в міжсезоння котел вмикають на мінімальну потужність, щоб в будинку не було жарко.

"Через відключення котла на його стінках збирається конденсат, метал руйнується. За рік-два доведеться міняти. Якщо використовувати котел в звичайному режимі, він може перегрітися і вийти з ладу. Щоб цього не було, я купив теплоаккумулятор, який забирає надлишкове тепло, дозволяє контролювати температуру, береже котел від перегріву і конденсату і економить дрова ", - резюмує чоловік.

Джерело: Gazeta.ua

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...