Хіти тижня. Революція в побутовій енергетиці? Фіни інвестують в українське підприємство задля серійного виробництва автономних сонячних колекторів для багатоповерхівок

Одна установка вагою 140 кг за світловий день нагріває близько двох тонн води до 50 градусів. 3-4 колектори на даху «хрущовки» повністю забезпечать цілий під'їзд гарячою водою і окупляться за 3-3,5 роки

Науковець з Харкова Олександр Согоконь очолює створене ним науково-виробниче підприємство Syneko, яке займається сонячними установками. Днями на виставці інноваційних технологій в Києві Syneko підписало з фінською фірмою протокол про наміри організувати в Україні серійний випуск таких установок, зазначають Патріоти України.
За словами вченого, одна з найважливіших особливостей установок - вони не бояться сильних вітрів. Традиційні сонячні колектори на основі концентраторів є суцільний дзеркальною поверхнею, тому мають велику парусність. Під час шквального вітру, ці установки можуть не витримати їх напору і обрушитися. Олександр придумав, як усунути цю загрозу: сконструював колектор, що складається з набору дзеркальних пластин, розташованих один від одного на великій відстані. Завдяки цьому вітер проходить через колектор, як крізь гілки дерев, тобто майже не зустрічаючи опору.
Ще одна перевага - дуже легка конструкція, вагою всього 145 кілограмів. Тому її можна монтувати де завгодно, наприклад, на дахах будинків - установка їх не провалить.
«Ще одна відмінна риса нашого колектора - висока продуктивність. Вона досягається за рахунок того, що автоматика, якою оснащена установка, стежить за переміщенням Сонця протягом дня. Це дозволяє коригувати положення відображаючих пластин так, щоб вони постійно були розгорнуті до Сонця і збирали максимально можливу кількість енергії», - каже Олександр Согоконь.
Лінійні концентратори призначені для нагріву води. Їх потужність вісім кіловат, і за світловий день вони нагрівають близько двох тонн води до 50 градусів. Схема така: промені концентруються на ємності з теплоносієм, який доставляє тепло в бак-термос з водою. Для жителів одного приватного будинку цього запасу води вистачить на 7-10 діб. Завдяки хорошій теплоізоляції бака вода остигає всього на два-три градуси в добу.
«Що ж стосується електроенергії, пара і холоду, то їх можна отримувати за допомогою іншого виду наших концентраторів, виконаних у вигляді кілець. Для вироблення електрики цю установку потрібно оснастити двигуном Стірлінга. Якщо вам потрібно отримувати пар, наш кільцеподібний концентратор слід оснастити паровим котлом. Для отримання холоду ми використовували особливу трубку, яку я жартома називаю «чарівна паличка». У ній генерується дуже потужний звук - 160 децибел! Це справжній звуковий шторм! Але він замкнений в трубці, за її межі не поширюється. Якщо будете стояти поруч, звуку не почуєте. У цій трубці використовуються закони ТЕРМОАКУСТИКА. З її допомогою можна отримати не тільки холод, але і електрику».
Сонячні колектори Syneko вже працюють в котеджах, у фермерському господарстві та на деревообробному підприємстві (для сушки деревини). Їх можна застосувати для опалення (особливо ефективна система «тепла підлога»), для нагріву води в басейнах, а також в системах відтавання (наприклад, тротуарів). Колектори повністю автономні - їх не потрібно підключати до розетки.
Зараз компанія розробляє установку підвищеної потужності (12,5 кіловата) на колесах, яку можна використовувати як сушарку для ягід, фруктів, овочів, зерна та іншого.
Замовнику одна сонячна установка обходиться в чотири-п'ять тисяч доларів (ціна варіюється в залежності від складності її монтажу на місці). Витрачені кошти окупляться за два-три роки. Установки можна використовувати для гарячого водопостачання багатоквартирних будинків. Наприклад, якщо три-чотири колектори розмістити на даху «хрущовки», то вони повністю забезпечать цілий під'їзд (20 квартир) гарячою водою. Оснащення багатоповерхівки сонячними колекторами окупиться за 3-3,5 року.

Линейные концентраторы предназначены для нагрева воды. Их мощность восемь киловатт, и за световой день они нагревают около двух тонн воды до 50 градусов. Схема такова: лучи концентрируются на емкости с теплоносителем, который доставляет тепло в бак-термос с водой. Для жителей одного частного дома этого запаса воды хватит на 7-10 суток. Благодаря хорошей теплоизоляции бака вода остывает всего на два-три градуса в сутки.

«Что же касается электроэнергии, пара и холода, то их можно получать с помощью другого вида наших концентраторов, выполненных в виде колец. Для выработки электричества эту установку нужно оснастить двигателем Стирлинга. Если вам нужно получать пар, наш кольцеобразный концентратор следует оснастить паровым котлом. Для получения холода мы использовали особую трубку, которую я в шутку называю «волшебная палочка». В ней генерируется очень мощный звук - 160 децибел! Это настоящий звуковой шторм! Но он заперт в трубке, за ее пределы не распространяется. Если будете стоять рядом, звука не услышите. В этой трубке используются законы Термоакустика. С ее помощью можно получить не только холод, но и электричество».

Солнечные коллекторы Syneko уже работают в коттеджах, в фермерском хозяйстве и на деревообрабатывающем предприятии (для сушки древесины). Их можно применить для отопления (особенно эффективна система «теплый пол»), для нагрева воды в бассейнах, а также в системах оттаивания (например, тротуаров). Коллекторы полностью автономные - их не нужно подключать к розетке.

Сейчас компания разрабатывает установку повышенной мощности (12,5 киловатта) на колесах, которую можно использовать как сушилку для ягод, фруктов, овощей, зерна и прочего.

Заказчику одна солнечная установка обходится в четыре-пять тысяч долларов (цена варьируется в зависимости от сложности ее монтажа на месте). Потраченные средства окупятся за два-три года. Установки можно использовать для горячего водоснабжения многоквартирных домов. Например, если три-четыре коллекторы разместить на крыше «хрущевки», то они полностью обеспечат целый подъезд (20 квартир) горячей водой. Оснащение многоэтажки солнечными коллекторами окупится за 3-3,5 года.

Ранее ЭлектроВести писали, что американский стартап приспособил систему зеркал для выработки тепла, которого хватает почти на 200 тысяч литров кипятка в год. Первая промышленная система установлена на роботизированной молочной ферме — вместо пропановых баллонов.

Также тепловые коллекторы Skyven Technologies позволят предприятиям сэкономить на нагреве воды, а также снизить собственный углеродный след.

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...