Хіти тижня. Що відбувається на валютному ринку, і що буде з курсом долара до кінця літа і восени

Як довго триватиме сезон дешевої американської валюти.

На цьому тижні сталася важлива подія. На валютному ринку спостерігалася сама міцна гривня за останні два роки. 10 липня курс був встановлений Нацбанком на рівні 25,48 гривні, передають Патріоти України.

Що відбувається на валютному ринку

Це найнижча ціна з 30 серпня 2017 року. Також подешевшав і євро. Ця валюта досягла свого мінімуму з 18 квітня 2017 року - 28,56 гривні.

І хоча такий курс протримався недовго - вже на наступний день долар почав корекцію в бік позначки в 26 гривень, тенденція поки сприятлива для гривні.

Як кажуть аналітики компанії "Альпарі", від падіння долар перейшов до помірного зростання. За минулий тиждень запізнюється офіційний курс долара до гривні ще знижувався, а на інших сегментах ринку долар підріс на 0,4-0,5%. Так, з минулої п'ятниці офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 25,87 грн до 25,80 грн (-0,3%).

- Після спроб опуститися нижче 25,5 грн. долар на міжбанку стабілізувався в діапазоні 25,5-26,0 грн., і найімовірніше найближчим часом буде залишатися в цих межах, - розповів старший аналітик" Альпарі "Вадим Іосуб. - На найближчий тиждень ми очікуємо незначне зростання долара до гривні. На міжбанку він може торгуватися через тиждень близько 25,9 грн, а готівковий в банках - близько 25,9 / 26,2 грн.

Фактори в підтримку гривні

Зараз долар перебуває на мінімальних значеннях, нижче позначки 26 гривень. Як кажуть експерти, цьому сприяє ряд факторів.

- По-перше, кон'юнктура на ринку залізорудної сировини, сталевого прокату і більшості зернових культур розгорнулася в бік України, - пояснює головний експерт ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран. - І хоча ми маємо негативне сальдо торгового балансу, зміна кон'юнктури в майбутньому допоможе йому трохи покращитися. По-друге, крім певного фактора сезонності, за останні півроку вкладення нерезидентів в ОВДП збільшилися на 55 млрд грн. Приплив коштів пов'язаний з високим рівнем прибутковості по облігаціях в національній валюті. По-третє, хочу звернути увагу на те, що на 1 липня 2019 го міжнародні резерви України, за попередніми даними, склали 20,6 млрд дол. У червні вони зросли на 6,4% завдяки розміщенню урядом єврооблігацій і покупки Національним банком валюти на міжбанківському ринку.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса також відзначає зростання цін на сировинні товари, які традиційно експортує Україна.

- Ціни на руду за рік зросли майже вдвічі, прекрасно себе почувають кукурудза і пшениця, - говорить Фурса. - А ціна на газ, навпаки, падає. І зараз на європейських біржах складає близько 140 доларів. Все це підтримує гривню і підсилює сезонні тенденції щодо зміцнення національної валюти. Ці фактори не змінюють тренди поки що, а лише посилюють їх.

На руку гривні грає і обіцяна Дональдом Трампом політика дешевого долара. Глава федеральної резервної системи США Джером Пауелл заявив, що ФРС може знизити базову ставку вже до кінця цього місяця. По суті це говорить про те, що долар в світі стане дешевше і інвестори почнуть шукати, куди вкласти його. Традиційно від цього виграють ринки, що розвиваються, до яких належить Україна. Інвестори можуть збільшити обсяги вкладення в українські ОВДП.

Крім того, зниження облікової ставки не дозволить впасти цінами на сировинні товари, які експортує Україна. Так що не виключено, що найближчим часом ми побачимо сильну гривню.

Ризики для національної валюти

Однак будь-яка сприятлива ситуація на зовнішніх ринках не вічна. Пам'ятайте, як влітку 2008 року в Україні заходили інвестиції і гривня зміцнювалася, а потім після банкрутства банку Leman Brothers у вересні почалася світова фінансова криза і процес пішов у зворотному напрямку?

Зараз про наближення світову фінансову кризу говорять багато, але настане він в цьому році - невідомо. Криза на те й криза, що точно передбачити його появу заздалегідь не можуть.

Хоча зниження облікової ставки в США може якраз і говорити про кризу, що наближається. За словами економіста Еріка Наймана, в історії останніх дев'яти криз в середньому через три місяці після старту циклу зниження процентних ставок в США починалася рецесія. Якщо історія повториться, то криза в США почнеться вже в IV кварталі цього року.

З іншого боку, експерти кажуть, що ризики виходу нерезидентів з України хоч і зберігаються, але вони нижчі, ніж раніше.

- Нерезиденти, заходячи зараз, купують ОВДП в національній валюті терміном обігу більше ніж на рік, - каже Віталій Шапран. - НБУ вже анонсував можливе пом'якшення монетарної політики і поступове зниження облікової ставки. Можливо, зниження рівня ставок в Україні буде приводити до збільшення вартості ОВДП на вторинному ринку в портфелях нерезидентів. Західний світ перебуває в очікуванні пом'якшення монетарної політики провідних центробанків світу, що є сигналом для збільшення інвестицій в ринки країн, що розвиваються.

За словами експерта, чисті золотовалютні резерви України перевищили 10 млрд доларів, тобто навіть якщо відбудеться відтік коштів з ринку ОВДП, НБУ вже сформований достатній запас ЗВР для проведення інтервенцій.

Що далі?

У найближчі кілька тижнів експерти не очікують різкого просідання курсу долара або такого ж різкого зростання.

- До кінця літа долар буде торгуватися в діапазоні 25,0-26,5 грн, причому може рушити як до верхньої, так і до нижньої межі, - прогнозує Вадим Іосуб. - Дострокові вибори до Верховної Ради ніяк на долар не позначаться, скоріше він буде реагувати на дії іноземних інвесторів в ОВДП. Чи будуть вони реінвестувати отримані при погашенні держоблігацій гривні, або, навпаки, вирішать їх репатріювати, попередньо купивши валюту? На більш віддалену перспективу - гривня буде реагувати на продовження співпраці з МВФ, або, на відмову від нього.

Економіст Олексій Кущ вважає, що найближчим часом курс може коливатися в діапазоні 25-26 гривень за долар. При цьому в сторону 26 гривень курс будуть штовхати з боку НБУ і реального бізнесу, а спекулянти, навпаки, спробують продавити його до нижньої позначки.

У серпні ситуація на українському валютному ринку буде залежати від безлічі факторів. В першу чергу - від вартості нашого експорту і поведінки іноземців. Тобто, якщо іноземці влаштують розпродаж ОВДП і почнуть конвертувати гривню назад в валюту, то на ринку з'явиться надлишок гривні, що штовхне курс долара вгору.

- На сьогодні економічно обґрунтований курс, якщо прибрати монетарний і спекулятивний чинники, - це 28 гривень за долар, - говорить Олексій Кущ. - До кінця липня піраміда ОВДП буде рости, а ось в серпні тренд може і змінитися. Правда, основні події відбудуться вже восени.

Практично всі опитані нами експерти згодні з тмм, що восени гривня трохи просяде. Але рівень цієї просадки кожен бачить по-своєму.

- Активність іноземців змушує макроекономістів переглядати прогнози курсу гривні на кінець року, і вже ніхто не говорить про 30 гривень за долар, - говорить Сергій Фурса. - Скоріше, ми побачимо діапазон 27-28 грн.

Так само спокійний і Віталій Шапран. Він каже: є шанс, що взимку курс буде нижче, ніж роком раніше.

- Звичайно, остаточний сценарій розвитку подій буде залежати від того, чи залишиться Україна в програмі МВФ, від цін на врожай зернових, від стабільності політичної кон'юнктури після парламентських виборів і т.д. Але хочу нагадати, що НБУ дотримується політики гнучкого курсу і з огляду на вище наведені фактори, відхилення курсу в бік 29,0 ближче до зими є зовсім необов'язковим.

При цьому проти сильної гривні буде грати той факт, що український бюджет зверстаний виходячи з того, що в кінці року гривня мала б девальвувати вище 29 грн. Якщо національна валюта буде міцніше, це загрожує невиконанням дохідної частини бюджету від податків на імпорт.

Джерело: КП в Україні

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...