Хіти тижня. "Спокойствие, только спокойствие": Банкіри розповіли, що очікує на пару гривня-долар наступного тижня

Через невеликий аукціон Мінфіну фінансисти не прогнозують здешевлення долара на наступному тижні.

Торги на міжбанку в п'ятницю завершилися подорожчанням долара. 2 серпня курс піднявся на 16 копійок і зафіксувався в рамках 25,52-25,56 грн / $. Про це повідомив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний, передають Патріоти України із посиланням на UBR.ua.

Зазначається, що за три дні "американець" додав у ціні 60 копійок. Протягом дня котирування плавно піднімалися вгору, і досягали на максимумі 25,58-25,61 грн / $. Казначеї говорять, що близько до цих значень з продажем долара вийшов Сітібанк, завдяки чому сталася невелика корекція. Були пересуди про те, що він міг продавати не свій долар, а Нацбанку, однак вони не отримали офіційного підтвердження. НБУ ніяких заяв з цього приводу не робив і з продажами валюти сьогодні не виходив.
До появи Сітібанку на ринку, з числа валютних продавців виділяли дві структури - ПУМБ і УкрСіббанк. Мінфін різко обмежив продаж ОВДП, граючи на підвищення курсу долара. "Взагалі на сьогоднішніх торгах спостерігалася спокійна ситуація. Імпортери брали валюту за поточними цінами, без ажіотажу. Загальний обсяг торгів оцінюється десь в $ 200 млн", - розповів фінансовий експерт Василь Невмержицький.
Нові можливості з підвищення курсу долара з'явилися після того, як Мінфін повідомив про мінімальний обсяг аукціону з розміщення гривневих облігацій - 3 млрд грн після 17,2 млрд грн 30 липня. Експортери зрозуміли, що нерезидентського долара на ринок зайде небагато, і спокійно підняли на нього ціну.
"Фактором впливу на курсові тренди стало переважання попиту на валюту над її пропозицією на тлі мінімізації валютних продажів при зростаючому тренді і активізації попиту. В тому числі це розганяється спекулятивними інтересами і неспокійним готівковим ринком. А також анонсованої інформації про скромні обсяги розміщень ОВДП на наступному аукціоні і відповідному скороченні продажу валюти для їх оплати", - зазначив Олег Курінний.
На готівковому ринку все теж дорого. Вранці середня ціна продажу готівкового долара людям зросла на 25 копійок, і вийшла на 25,55-25,65 грн ./$, а до вечора досягла 25,60-25,70 грн ./$. Мінімальний курс виявився на рівні 25,49 грн / $, а максимальний - 25,80 грн / $. Викуп валюти у населення відбувається в рамках 25,10-25,57 грн / $. Через невеликий аукціон Мінфіну фінансисти не прогнозують здешевлення долара на наступному тижні. На понеділок, 5 серпня, прогнозують торгівлю в рамках 25,50-25,60 грн / $.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...