Хіти тижня. Справа в інвесторах: Аналітик розповів, що буде з гривнею у січні 2020-го

Потенційний ризик пов'язаний з втечею іноземних інвесторів, які купували українські облігації.

Протягом року гривня зміцнювалася через хороший врожай зернових та високі світові ціни на аграрну продукцію. Крім того, іноземні інвестори активно купували українські облігації. Для цього долари обмінювали на гривні. Про це розповів старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб, передають Патріоти України.

Які наслідки дешевого долара для економіки?

Від зміцнення гривні, дійсно, програють експортери. Але виграють більшість підприємств і громадян. Завдяки зміцненню національної валюти, зросла зарплата у валютному еквіваленті, навіть якщо не змінилася номінально. Зменшилося співвідношення зовнішнього боргу до ВВП. Тобто менше грошей треба витрачати з бюджету для обслуговування і погашення заборгованості. Також уповільнилася інфляція. Це дозволить знизити ставки по кредитам, збільшити інтерес до інвестицій в країну.

Зростання цін найкраще оцінювати за рівнем інфляції. Торік у листопаді вона становила 10%. Цьогоріч побачили 5,1%. Це стало можливим завдяки зміцненню гривні.

У січні продовжиться зміцнення гривні?

Ринковий курс складається зі співвідношення попиту та пропозиції. У свою чергу ці показники залежать від обсягу експорту і середніх експортних цін, від обсягу імпорту і середніх цін на імпорт, від потоків валютного капіталу в країну та з країни. Впливають обсяги купівлі та продажу валюти населенням, перекази від заробітчан. Поки все свідчить про те, що на початку 2020 року гривня продовжить зміцнюватися.

Що може спровокувати різке зростання курсу долара?

Потенційний ризик пов'язаний з втечею іноземних інвесторів, які купували українські облігації. Якщо вони захочуть масово продати їх, то гривні мінятимуть на долари. Тоді виникне дефіцит валюти. Однак для цього мають бути причини. Наприклад, світова криза, коли інвестори втікають з усіх країн, що розвиваються. Або відмова від ринкових реформ та повернення до адміністративних обмежень на валютному ринку.

Раніше був фіксований курс валют, зараз — плаваючий. Що для України краще?

Всі розвинені країни і більшість інших, що стали на шлях руху до цивілізації і ринку, використовують режим плаваючого курсу. Як тимчасовий інколи використовують керований коридор для курсу. Це перехідний режим від фіксованого курсу до плаваючого. Будь-яке втручання в ринкове курсоутворення призводить до диспропорцій в економіці. У результаті до економічних криз. Наприклад, утримання курсу долара близько 8 гривень коштувало країні кілька десятків мільярдів доларів. Зараз доводиться погашати зовнішній борг і повертати гроші.

Джерело: Gazeta.ua

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...