Хіти тижня. Stratolaunch: Найбільший у світі літак здійснив перший політ (фото, відео)

​Розмах крила Stratolaunch становить близько 117 метрів (більше, ніж футбольне поле), довжина - 53 метри, висота - близько 15 метрів. Максимальна злітна маса - близько 590 тонн, вага порожнього літака - 226 тонн.

У суботу, 13 квітня, літак-гігант з шістьма двигунами і двома фюзеляжами здійснив свій перший тестовий політ в Каліфорнії, передають Патріоти України.

Stratolaunch знаходився в повітрі дві з половиною години. За цей час він піднявся над пустелею Мохаве на висоту до 5 000 метрів, виконав кілька маневрів і благополучно приземлився. Максимальна швидкість польоту склала 304 кілометри на годину.Розмах крила Stratolaunch становить близько 117 метрів (більше, ніж футбольне поле), довжина - 53 метри, висота - близько 15 метрів. Максимальна злітна маса - близько 590 тонн, вага порожнього літака - 226 тонн. Це робить Stratolaunch найбільшим літаком у світі. Махині надають руху шість двигунів, які використовуються на літаках Boeing 747. Довжина українського Ан-225 «Мрія» - 84 метри, але розмах крил і вантажопідйомність значно менше.

Ідея створення Stratolaunch належить американському мільярдерові Полу Аллену. Співзасновник Microsoft висловив її в 2011 році. За його задумом, такий літальний апарат повинен спростити доставку вантажів в космос. Літак призначений для виведення на орбіту космічних апаратів. Ракета-носій кріпиться між двома фюзеляжами. Stratolaunch буде підніматися на висоту понад 10 тисяч метрів. Там повинно відбуватися відділення ракети-носія. А літак повертається назад.

«За часів моєї молодості американська космічна програма була символом надії. Для мене це захоплення космосом нікуди не зникло. Я завжди мріяв про те, чого можна домогтися», - так пояснив свою задумку Пол.
На жаль, Аллен не дожив до першого польоту свого дітища. Мільярдер помер 15 жовтня 2018 року в віці 65 років.
Партнером Пола по реалізації проекту Stratolaunch став відомий американський конструктор аерокосмічної техніки Берт Рутан. Його компанія Scaled Composites займалася безпосередньо створенням літака.

Будували Stratolaunch в пустелі Мохаве. В травні 2017 року літак уперше викотили з ангара для проведення тестів на землі. Тоді багато скептиків висловлювали сумнів, що цей апарат здатний піднятися в повітря.

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...