Хіти тижня. "Світ починає трусити": Тримайте гроші в твердій валюті і готуйтесь до світової кризи (відео)

Ознаки нової можливої фінансової кризи у світі дедалі більш явні.

Ознаки нової можливої фінансової кризи у світі дедалі більш явні. На європейському ж континенті відбувається масштабна економічна баталія – захоплення газового ринку "Газпромом", передають Патріоти України.

Зараз попадали ринки акцій усіх країн світу, зокрема великі – американські та британські, через, здивуєтеся, Китай. Тому що в Китаї на межі банкрутства їхній найбільший забудовник, компанія China Evergrande Group. У цієї компанії борг становить $300 млрд. Вдумайтеся: в одного забудовника боргів на дві економіки нашої країни.

Чому це важливо? Насправді китайська економіка (про яку в нас деякі економісти говорять, що це потужний мотор зростання світової економіки, і нам треба бути такими самими) 15 останніх років зростає як фінансова піраміда. Це система, де постійно беруть у борг на купівлю нерухомості. Не заводів, не на якісь виробництва.
Вони купують нерухомість. Нерухомість росте в ціні. Знову беруть ще більше в борг і купують ще нову нерухомість. І ось це – модель китайського зростання. Це називається фінансова бульбашка. Evergrande – яскравий приклад компанії, яка одночасно будує та продає нерухомість і одночасно продає так звані інвестиційні продукти, тобто функціонує як банк – бере гроші в людей, вкладає в будівництво нерухомості, знову бере гроші в тих людей, які купили цю нерухомість, і по колу. Нічого не нагадує? МММ нагадує!
Тепер ця компанія на межі того, щоб луснути. Якщо це станеться, за нею лусне ще кілька забудовників і вся ця система в Китаї почне складатися, як картковий будиночок. Це, звичайно, ударить по всій світовій економіці. Тому мої знайомі інвестбанкіри в Лондоні та Нью-Йорку вже напружилися.
Не хочу вас лякати. Може, усе обійдеться, і китайська влада або націоналізує Evergrande, або вкладе в неї гроші. Але може бути й таке, що станеться фінансова криза.
Фінансові кризи дуже важко спрогнозувати, але можна бачити моменти, коли вони потенційно можуть початися. І ось зараз такий момент, коли криза може початися. Тому будьте обережні й пильнуйте за новинами.

Друге: Європа і європейський газовий ринок.

Росіяни фактично зараз поставили весь європейський континент у стійло. Не жартую, це криза континентального масштабу. Пам'ятаєте, як у 2009 році нам росіяни на тиждень вимкнули газ узимку? Ось тепер повторюється щось подібне, тільки в континентальному масштабі.
Спілкувався з європейськими газотрейдерами – вони в шоці. Вони розраховують, що в березні в Західній Європі може фізично не вистачити газу на опалювальний сезон.
У Європі зупиняють хімічні та металургійні заводи. Певною мірою їх навіть не жаль, тому що вони тепер отримують те, що українці 30 років терпіли від росіян. Європейці самі нарвалися – довірилися Росії, частково обманули Україну і тепер отримали все те, що роблять росіяни, коли їм довіряють, – ніж у спину. Тепер вони побачать, як це дружити з росіянами.
Але, так чи інакше, це криза континентального масштабу, і ми не знаємо ще, чим усе завершиться. Тому важливо на особистому рівні розуміти, що буде важка зима в усіх сенсах. Великі макроекономічні ризики. Ви живете своїм життям, щось робите, плануєте, а потім – криза, і все змінилося. Як у 2009 році. На жаль, таке зараз можливо. Тому тримайте гроші у твердій валюті, робіть заощадження, не робіть великих покупок, не влазьте у кредити, будьте обережні, тому що пів року треба посидіти і подивитися, що буде із цією кризою. І пильнуйте новини – світ починає трусити.

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...