Хіти тижня. Світовий ринок готується до швидкого обвалу цін на нафту

Хедж-фонди нарощують ставки на падіння цін на нафту на тлі торгових воєн, уповільнення світової економіки і зростаючого сланцевого видобутку в США, який, згідно з прогнозами МЕА, обіцяє ринку надлишок пропозиції, який можна порівняти з ситуацією 2014-15 рр. З 16 по 23 липня обсяг коротких позицій хедж-фондів в контрактах на нафту WTI на Нью-Йоркській біржі NYMEX виріс в 1,5 рази, випливає з даних Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США, зазначають Патріоти України.

За тиждень великі спекулянти продали "у коротку" ф'ючерси та опціони на 24,82 млн барелів, зробивши рекордну ставку на падіння нафтових котирувань як мінімум за рік.
Загальний обсяг коротких позицій хедж-фондів досяг 76,79 млн барелів. У порівнянні з початком травня (38,66 млн барелів) він зріс удвічі.
Великі фонди, які заробили на зльоті нафти з 30 доларів за барель в 2016 року до 80 доларів - в минулому, поступально закривають позиції вже більше року, відзначають аналітики Bank of America Merrill Lynch.

Посилення продажів виробників при відсутньому попиті спекулянтів - один з ключових ризиків для ф'ючерсного ринку на другу половину року, попереджає BofA.

Світовий попит на нафту до початку липня виріс на 850 тисяч барелів на день, в 1,5 рази не дотягнувши до прогнозу (1,2 млн барелів).

З урахуванням зростання видобутку в США на 2 млн барелів на добу щорічно ОПЕК потрібно скоротити виробництво до мінімуму з 2003 року - 28 млн барелів на день в 2020 році, оцінює МЕА.
В іншому випадку, за розрахунками агентства, ринку загрожує надлишок пропозиції в 2 млн барелів щодня - аналогічний тому, що був зафіксований в 2014-15 рр., через що ціни обвалились з 110 до 30 доларів за барель Brent.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...