Хіти тижня. Тарифи на газ піднімуть вище 20 гривень! У "Нафтогазі" закликали українців економити на опаленні

Уже в наступному місяці тарифи на газ в Україні можуть вирости вище 20 гривень за кубометр. Така ціна поставить у безвихідь підприємства паливно-енергетичного комплексу, а також практично всю економіку країни. Опалювальний сезон по всій Україні опинився під загрозою. Тисячі об'єктів соціальної інфраструктури можуть залишитися без опалення: у місцевої влади немає грошей. У Нафтогазі закликали економити на опаленні житлових будинків, зазначають Патріоти України.

Тарифи на газ дорожчають у всьому світі. Україна, яка зав'язана на європейському ринку газу - не виняток. Скільки б нам не розповідали про газ власного видобутку, його ледь вистачить на потреби побутового сектора. При цьому бюджетні заклади, будівлі небюджетних організацій і підприємства опалювати нічим - уся надія на покупний газ, який у Європі вже коштує дорожче 660 доларів за тисячу кубометрів. А оскільки ми беремо його звідти по реверсу, то в нас він буде коштувати ще дорожче.

На щастя для побутових споживачів, вони захищені фіксованою річний ціною на газ. Для клієнтів Нафтогазу це 7,96 гривні за кубометр, для клієнтів облгазів, об'єднаних маркою "Твій Газзбут" - по 7,99, для клієнтів інших компаній - трохи нижче або вище цих показників.

Крім того, компанія Нафтогаз укладає договори з підприємствами ТКЕ щодо продажу їм газу для виробництва теплової енергії для населення за тарифом 7,42 гривні.Для потреб інших споживачів буде ринкова ціна. Торік 1 вересня вартість газу на Українській енергетичній біржі становила 4,2 тис. грн за тисячу кубометрів, в цьому році, 3 вересня, такий же обсяг газу коштував 19,6 тис. грн. За прогнозами експертів, ціна буде рости і далі - за 20 тисяч. До речі, днями на УЕБ вже була укладена угода по 20,1 тис. грн.

У місцевих бюджетах немає грошей, щоби платити за газ втридорога. У них до бюджетів заверстані витрати на газ по 8 тис. грн за тисячу кубів, а не по 18 і не по 20. З усіх куточків країни вже надходять тривожні сигнали. Наприклад, у місті Куп'янськ на Харківщині різниця між сумою, закладеною в бюджеті, і тією, що виставлена комунальникам зараз, становить 50 млн гривень, у Хмельницькому - 38 млн. Це лише два приклади, а таких по всій Україні - сотні, якщо не тисячі.

Фахівці підрахували: для того, щоби компенсувати незаплановані витрати на тепло, містам України потрібно 33 млрд гривень або 1,2 млрд доларів. Таких резервних грошей в Україні немає навіть у природі. Усюди бюджети затверджені з дефіцитом, в надії на те, що якось вдасться покрити заплановані витрати. А на такі ніхто не розраховував.

"Нафтогаз" змушує місцеві ради порахувати тариф для бюджетних установ на підставі ринкової ціни. А бюджетна сфера - це школи, садочки, лікарні, адміністрації і так далі. А у них просто немає цих грошей, в кошторис закладався газ по 8 грн за куб. м. Тому головне питання для них сьогодні - де знайти гроші. А "Нафтогаз" при цьому говорить, що якщо ви не підпишете договір і не зробите передплату у розмірі 50%, то ми вам не дамо газ зовсім. Тому вся ця ситуація поки виглядає тупиковою", - говорить перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Місцева влада бачить єдиний вихід у збільшенні частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. Чи піде на це Київ - невідомо. Навряд чи хтось буде перекроювати бюджет на фініші року.

При цьому в Нафтогазі розповіли, що комунальники можуть брати газ для опалення бюджетної сфери не лише в них, а у кого завгодно. Однак зрозуміло, що ніхто не буде продавати газ, куплений за 15 тисяч, по 8. Ясно, що й інші компанії заламують ціну від 20 і вище.

"Підприємства ТКЕ можуть купувати газ у кого завгодно. Ми ж продаємо їм газ для потреб населення по 7,4 грн. Але тільки в певних лімітах. Поза лімітами, які передбачені для потреб населення, діє ринкова ціна. Це обумовлено тим, що підприємства ТКЕ постачають тепло, в тому числі, і комерційним компаніям. Що стосується бюджетних установ, то якщо підприємства ТКЕ будуть економно використовувати отриманий газ, то їм його вистачить і на населення, і на бюджетні організації. І не потрібно нікого лякати - підприємства ТКЕ, які опалюватимуть бюджетні організації, отримуватимуть гроші від бюджетних організацій, і у них вони є ", - дав відповідь комунальникам глава Нафтогазу Юрій Вітренко.

Єдине, на що залишається сподіватися місцевій владі, та й усім українцям - на теплу зиму. Хоча синоптики нас готують до того, що зима знову буде довгою і холодною.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...