Хіти тижня. Ціни вже зреагували: Росія різко скорочує постачання нафти до ЄС слідом за газом

Росія скорочує постачання нафти до Євросоюзу слідом за експортом газу, обсяги якого впали на 40% у перші тижні 2022 року, повідомляють Патріоти України.

Обсяги морського експорту знизяться на 14%, або майже 1 млн тонн відносно січня, незважаючи на заплановане зростання видобутку (+100 тисяч барелів на день у рамках угоди ОПЕК+). У порту Усть-Луги заплановано скорочення поставок на 21%, до 1,9 млн. тонн, з яких 1,6 млн. тонн припадає на нафту російських компаній (-16%).
Експорт із Приморська, згідно з графіком, зменшиться на 19%, до 3 млн тонн. Скорочення нафтових потоків з портів вдарить насамперед по західноєвропейських країнах, які залишаються найбільшим ринком збуту для російських нафтовиків: сумарно Німеччина, Нідерланди, Фінляндія і Прибалтика споживають кожен третій барель, що йде на експорт.
При цьому для півдня Європи експорт навіть трохи зросте: з Новоросійська танкери мають вивезти 1,6 млн. тонн (+13%). Втім, експорт безпосередньо російських нафтових компаній з Новоросійська становитиме лише 0,82 млн. тонн (+21%). А його зростання — на 0,14 млн. тонн — не компенсує провал у балтійських портах, який становитиме майже 1 млн. тонн.
Ринок нафти вже перебуває в дефіциті (попит вище видобутку), а крім того, коливається у зв'язку з геополітичним ризиком майбутніх поставок з Росії, вказує аналітик ING Уоррен Паттерсон: через це сорт Urals замість традиційної знижки торгується з премією до Brent, яка досягла 1,2 долара за барель.
За даними Argus, у середу ціна Urals досягала 91,25 долара на північному заході Європи і 92,38 долара - у Середземномор'ї. Обидва значення – рекордні з жовтня 2014 року.
Скорочення російських нафтових поставок, втім, тьмяніє порівняно з падінням експорту газу, яке з настанням зими набуло обвального характеру. Незважаючи на пік опалювального сезону, за першу половину січня «Газпром» експортував на зовнішні ринки лише 5,4 млрд. кубометрів — на 41% менше, ніж у той же період роком раніше.
Постачання до Євросоюзу впали на третину відносно жовтня та 43% порівняно з минулим літом, оцінює Saxo Bank. Російський газ Європа замінює зрідженим, імпорт якого досяг 2-річного максимуму (300 млн. кубометрів на добу) і майже в 6 разів перевищив постачання «Газпрому».

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...