Хіти тижня. У Кремлі істерика: Україна знайшла новий спосіб вдарити по "Газпрому"

Україна спробує заручитися підтримкою ЄС у вигляді нових постачальників.

Якщо Росія не продовжить контракт з Україною на транзит газу європейським споживачам, то Київ знайде спосіб вдарити по «Газпрому» і нав'язати йому конкуренцію. Про це заявив глава ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон. Його інтерв'ю S & P Global Platts опубліковано на сайті компанії, повідомляють Патріоти України.

За його словами, Україна спробує заручитися підтримкою ЄС у вигляді нових постачальників. «Десять років тому Туркменістан і Казахстан могли продавати газ до Європи транзитом через Росію», - нагадав Макогон. Глава української компанії вказав, що Київ продовжить вимагати перенесення точки передачі газу європейським споживачам на кордон Росії та України, що не дозволить «Газпрому» нав'язувати країнам свої умови.

Також Макогон не виключив, що Україна може зосередитися на постачання синтетичного метану, біометану або водню. Таким чином вона посприяє реалізації плану зі скорочення викидів в Європі. Він зазначив, що українська система зберігання газу залишається найбільшою в Європі, вона більше, ніж в Німеччині. Це означає, що її використання гарантує безпеку енергопостачання для всіх країн Європи, наприклад, дозволить забезпечити потужності для зберігання скрапленого природного газу (СПГ) і убезпечити від екстремальних погодних умов.

Росія і Україна підписали угоду про транзит газу в Європу в кінці грудня 2019 року. Він передбачає поставки 60 мільярдів кубометрів у 2020 році і по 40 мільярдів протягом наступних чотирьох років. При цьому контракт укладений за принципом «качай або плати», тобто «Газпром» в будь-якому випадку сплатить і ці обсяги, і додаткові, якщо буде потрібно.

Піти на продовження транзиту Росії довелося через проблеми з будівництвом «Північного потоку-2». На жовтень 2020 року доля газопроводу як і раніше невідома. Санкції США блокують роботу іноземних судів, а росіяни не можуть отримати страховку для роботи в водах Данії. Росія не оголошувала, за допомогою яких судів буде добудовувати газопровід, але найбільш вірогідним варіантом залишається трубоукладач «Академік Черський». Він знаходиться в районі будівництва з травня, але роботи не ведуться.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...