Хіти тижня. Україна готується до зупинки транзиту газу

У сховищах повинно бути достатньо блакитного палива, вважають у Зеленського.

Україна активно заповнює підземні сховища газом, щоб максимально підготуватися до "найгіршого сценарію" на опалювальний сезон 2019-2020 рр. Про це заявив представник президента Володимира Зеленського в Кабміні Андрій Герус, передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

"Якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він швидше за все не відбудеться. Тому готуємося, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу проходити зиму без транзиту", - сказав Герус, коментуючи можливу зупинку транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.
За його словами, також спостерігається інтерес європейських компаній до своп-операціях з Україною щодо транзиту блакитного палива. "Тобто вони зараз закачують газ в українські газосховища, умовно його продають і через рік викуповують назад. Приватні трейдери також закачують газ в ПГС для того, щоб його продавати взимку", - додав Герус.

Представник президента нагадав, що "Газпром" і РФ були готові відновити газові переговори після виборів. "Я думаю, що найближчим часом будуть відновлені переговори з Росією з питання транзиту і закупівель газу, тому що у нас є рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким 5 мільярдів кубометрів газу має бути закуплено за ціною хаба без всяких плюсів", - зазначив він.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...