Хіти тижня. Українці купуватимуть долари за новими правилами: НБУ ухвалив важливе рішення

В Україні з 17 січня змінили правила продажу валюти. Українцям дали можливість продавати долари в терміналах, крім того, населенню дозволили проводити раніше заборонені операції з обміну валюти. Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті НБУ. Як зазначає регулятор, рішення - частина лібералізації валютного ринку в Україні. Серед іншого Нацбанк змінив наступні правила, передають Патріоти України.

  • Банкам і фінансовим організаціям дозволили купувати валюту у населення в терміналах самообслуговування
  • Щоб переводити валюту за кордон і отримувати її, українці зможуть використовувати цифрові паспорти в мобільному додатку "Дія"
  • НБУ зняв заборону для клієнтів-юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах "форвард" (контракт на продаж в майбутньому)
  • Національний банк скасував заборону на операції фізичних осіб з купівлі та продажу іноземної валюти за гривні на умовах "форвард" (контракт на продаж в майбутньому)
Що вже зробили до цього

Національний банк поступово пом'якшує вимоги до валютних операцій. Раніше, наприклад, запустили віртуальні валютні карти. Крім того:

Дозволили отримувати в доларах і євро кошти на відрядження на роботі. "Юридичні особи мають право використовувати валютні кошти на оплату витрат на обслуговування відрядження за кордон їхніх працівників, а також для забезпечення експлуатаційних потреб власних транспортних засобів під час їхнього перебування за межами України", — йдеться у документі.

Заробітні плати в доларах в Україні дозволили виплачувати в офіційних представництвах іноземних держав і тільки іноземцям. Також офіційно у валюті зможуть заробляти, наприклад, моряки. Навіть якщо українець працює у посольстві або, наприклад, компанія продає товар чи послугу за кордон і заробляє у валюті, зарплати повинні платити лише у гривні.

Українці також отримали можливість вільно розплачуватися валютою за великі (до 150 тис. грн в еквіваленті) покупки за кордоном. Торгувати валютою за новим законом вже дозволили поштовим відділенням, кредитним спілкам, ломбардам.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...