Хіти тижня. Українцям приходять величезні платіжки за газ і "трубу": Скільки платити і коли перерахують

Українці в лютому отримали платіжки за транспортування газу. У деяких випадках розмір абонплати склав близько 400 грн. Причому платити потрібно щомісяця, незважаючи на те, чи витрачає сім'я газ, чи ні. Більше того, субсидія за січень на новий платіж не прийшла, передають Патріоти України.

З абонплатою виникла ціла низка проблем:

  • платити доводиться виходячи з обсягів споживання у минулому році. Якщо поміняли котел, утеплили стіни і почали витрачати менше – платити все одно доведеться багато;
  • в маленьких населених пунктах абонплата виявилася в рази вищою, ніж у великих містах;
  • українці, які перейшли на альтернативне опалення (електроенергія, палети тощо), все одно повинні платити більшу абонплату за газ.

За що платити?

Платіж "за трубу" – щомісячний внесок, який нараховується за утримання інфраструктури. Мовляв, продати сам газ – це одне, а зовсім інше – транспортувати його до житла споживача.

Абонплата на блакитне паливо – це не нововведення. Вона передбачена законом "Про ринок газу", який набув чинності ще кілька років тому. Її вже пробували впровадити, але рішення відтермінували.

Ідея така: одній компанії не можна платити і за газ, і за його транспортування. Мовляв, транспортуванням повинні займатися окремі підприємства, а їхніми послугами можуть користуватися різні постачальники. Нібито це дозволить створити конкурентні умови.

Раніше за транспортування також платили. Але значно менше і цей тариф включався у вартість кубометра. Тоді ті, хто багато споживав, більше платив, а українці, які не використали блакитне паливо, взагалі не оплачували "утримання труби".

А якщо я живу в селі і сам платив за прокладання труб?

Це не має значення. Платити потрібно не тільки за "трубу" (хоча за її утримання зокрема), але і за можливість будь-якої миті отримати блакитне паливо. Мовляв, система працює, тиск у системі є, прокачування відбувається і все це коштує гроші. Тому треба платити. І навіть якщо газом не користуєтеся, платіжка все одно буде регулярно приходити.

Як рахується розмір абонплати?

В цьому і є головна проблема. Одні платять 400 грн, інші – до 100 грн. Платіж містить дві складові: тариф на транспортування кубометра множать на кількість кубів. "Голий тариф" – від 0,28 до 1,99 грн за куб, залежно від регіону. Це на 46% дорожче, ніж у минулому році. І вже влітку тариф піднімуть ще на 20%.

Розмір абонентської плати рахується, виходячи зі споживання за минулий рік (з 1 жовтня 2018-го по 30 вересня 2019 року). Весь газ у кубометрах, які витратили, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що вийшло – абонплата.

Тобто, якщо ви в минулому році витрачали багато газу, а в цьому скоротили споживання, платити доведеться як "за багато", споживаючи "мало".

Чому не прийшла субсидія на абонплату?

У Міністерстві соціальної політики пояснили: гроші на абонплату за січень справді не прийшли. Але вже у лютому ситуацію виправить – надішлють кошти відразу за два місяці автоматично. "Звертаємо увагу, що відповідне донарахування буде здійснене без додаткової необхідності звернення громадян", – сказав Віталій Музиченко, заступник міністра соціальної політики.

У Нацкомісії у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) також погоджуються: проблеми в новій формулі є. Ще кілька років тому чиновники пропонували прив'язати розмір платежу до пропускної спроможності лічильника. Ті, хто користується тільки газовою плитою, встановили лічильники з низькою пропускною спроможністю, отже, мали платити менше.

Якщо ж є газовий котел, потрібен інший лічильник і має бути, відповідно, інша абонплата. Але в кінці минулого року комісія з якоїсь причини переглянула рішення. Головне його "але" – чинні правила враховують споживання у минулому році. Переїхали на кілька місяців до іншого будинку, утеплили будинок, поміняли котел – все одно доведеться платити більше.

Добре. А якщо мені не потрібен газ і я не хочу вносити абопнлату?

Можливий вихід – звернутися до постачальника і повністю перекрити блакитне паливо. Тільки тоді перестануть нараховувати абонплату. Ще один варіант – якщо в поточному газовому році (з жовтня по вересень) витрачати значно менше газу, то абонплата в наступному році буде меншою.

Третій варіант – чекати, поки змінять систему нарахування. Глава комітету з питань енергетики і ЖКГ ВР Андрій Герус анонсував прийдешні зміни. Мовляв, ті, хто не користується газом, заплатять символічні гроші – близько 4 грн "за трубу". Однак коли саме ухвалять таке рішення, невідомо.

Джерело: Обозреватель

"Варіантів безліч. Дискусії тривають": Як Україна може отримати і використати заморожені російські активи

понеділок, 29 квітень 2024, 9:14

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене на саміті G7. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська, передають Патріоти України. "США зробили перший важливий крок. Вони при...

Яка категорія українців може достроково вийти на пенсію і отримувати виплати - пояснення

понеділок, 29 квітень 2024, 8:52

В Україні певна категорія громадян може вийти на пенсію достроково. Перелік осіб, які мають на це право та умови призначення таких пенсій визначено статтею 115 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" Про це розповіли у Пе...