Хіти тижня. В очікуванні, коли "бульбашка" лусне: Економіст пояснив, чому долар стрімко дешевшає

Фахівці наводять у якості прикладу часи другого прем'єрства Тимошенко, коли гривня зміцнювалась з 5 до 4 за долар, перш ніж рвонути до 8.

Гривня зміцнюється штучно. Фундаментальних економічних передумов для міцної національної валюти та дешевого долара — немає. Про це розповів експерт із питань економіки Інституту Growford Олексій Кущ, передають Патріоти України.

"За підсумками третього кварталу ВВП зріс на 4,2%. У другому було 4,6. Загалом 2019-го економіка зросте близько на 4%. Однак промислове виробництво у січні-жовтні скоротилося на 0,6%. Основними драйверами є торгівля та фінансовий сектор. Перша підживлюється грошима українських заробітчан. Другий - зосереджений на державному ринку капіталу. Йдеться про депозитні сертифікати Нацбанку та облігації внутрішньої державної позики Мінфіну. Таких ставок немає як у Європі, так й пострадянських країнах. У Росії, Білорусі, Грузії, Молдові облігації пропонують під 4-7% річних. У нас - 15-20", - пояснює експерт.

Додає, що кошти нерезидентів продавлюють внутрішній валютний ринок України і формують курсовий тренд. Операції НБУ з викупу доларів не можуть зупинити його. "Ключовий фактор, який визначає курсову політику знаходиться навіть не в Україні, а у США. Торік, коли влітку гривня дешевшала, Федеральна резервна система проводила політику поступового збільшення базових процентних ставок. Таким чином інвестиції з ринків, що розвиваються, переміщувалися на американських фінансовий ринок. Зараз Федеральна система другий раз за рік скоротила базову процентну ставку. Спекулятивна валюта прийшла на український ринок, де можна непогано заробити за допомогою ОВДП", - каже Кущ.

За його словами, гривня ослабне, коли процентні ставки ФРС почнуть зростати. "Незважаючи на дешевий долар, ціни в Україні високі. По-перше, імпортери закладають вищий курс. Адже розуміють, що історія з міцною гривнею — штучна. Крім того, у нас торгові мережі заробляють на різниці між собівартістю та встановленою ціною, а не на обсягах продажів, як у Європі. Там населення платоспроможне. Обсяги споживання величезні. В Україні ті, хто купував раніше, будуть купувати навіть, коли зросте ціна. Ті, хто не купував, не почне цього робити й тоді, коли ціна впаде", - пояснює експерт.

Підсумовує, що державі треба запобігати змовам торговельних мереж стосовно штучного завищення цін. Також сприяти збільшенню конкуренції на ринку.

Джерело: Gazeta.ua

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...