Хіти тижня. В Україні перерахують ціни на газ: Скільки доведеться платити взимку

В Україні тариф на газ взимку може вирости з 5,3 до 7 грн за кубометр. Таке подорожчання пов'язано з піковим періодом споживання блакитного палива, передають Патріоти України.

Аналітик Єгор Комов вважає, що вже в грудні на ринку вартість кубометра може становити 7 грн. Це значно менше, ніж торішня ціна, але водночас більше, ніж українці платять зараз.

"Газ це товар, на вартість якого впливають всі ті ж закони ринку. З початком опалювального сезону попит на газ росте, більше покупців за того ж обсягу, значить, вищою буде ціна. Зараз з'являються ринкові механізми, наприклад, є можливість перейти на річні тарифи і платити за однією і тією ж вартістю. Тоді ціна рости не буде", – пояснює аналітик.

В Україні з 1 серпня 2020-го відкритий вільний ринок газу для населення. Тепер "Нафтогаз" не зобов'язаний продавати блакитне паливо за встановленими урядом тарифами, до того ж, є різні постачальники і можна вільно вибирати, у кого і за якою ціною купувати.

"Ціна зросте тому, що змінюється сезон. Як правило, це відбувається з наближенням зими. У яких межах вона перебуватиме – зараз сказати складно, але очікувано, що її рівень буде нижчим, ніж минулої зими. Нині сформовано високі запаси природного газу в сховищах, а на зниження попиту вплинула пандемія коронавірусу", – розповіла аналітикиня Української енергетичної біржі Оксана Запорізька.

Джерело: Обозреватель

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...