Хіти тижня. Вдарили по найболючішому: Колишні акціонери ЮКОСа домоглися арешту двох брендів російської горілки і погрожують, що це "тільки початок"

Москва має компенсувати ЮКОСу $50 млрд

Представник GML (холдингова компанія, що захищає інтереси колишніх мажоритарних акціонерів ЮКОСа) Джонатан Хілл повідомив, що акціонери наклали арешт в юрисдикції Нідерландів на горілчані торгові марки Stolichnaya і Moskovskaya, що належать Росії через федеральне казенне підприємство «Союзплодоімпорт», зазначають Патріоти України.

Ці бренди можуть бути продані на публічному аукціоні у вересні, а виручені гроші попрямують колишнім акціонерам ЮКОСа в рахунок погашення компенсації на $50 млрд, сказав Хілл, повідомляє РБК.

ФКП «Союзплодоімпорт» вважає арешт товарних знаків на території Бенілюксу неправомірним, повідомила прес-секретар казенного підприємства Неллі Пугачова.

«Підприємство має намір оскаржити це рішення і впевнена, що арешт товарних знаків буде скасовано в судовому порядку», — сказала вона.

Про арешт брендів на вимогу екс-акціонерів ЮКОСа повідомило голландське видання NRC.

«Поки Російська Федерація ігнорує рішення міжнародних судів, ми будемо конфіскувати російську державну власність згідно з законом. Претензія на товарні знаки в Нідерландах — це тільки початок», — цитує видання слова Тіма Осборна, одного з представників екс-акціонерів ЮКОСа.

18 лютого Апеляційний суд Гааги відновив компанії Hulley Enterprises, Yukos Універсальний і Veteran Petroleum у правах на отримання від Росії $50 млрд за експропріацію ЮКОСа. З урахуванням накопичених відсотків обсяг претензій колишніх акціонерів компанії до російської влади досяг $57 млрд.

15 травня Росія оскаржила рішення Апеляційного суду в Нідерландах. Колишній топ-менеджер ЮКОСа і основний бенефіціар Group Menatep Limited Леонід Невзлін заявляв, що визнані потерпілими від дій російської влади будуть «використовувати всі доступні юрисдикції для визнання цього рішення, щоб заарештувати й стягнути кошти та майно Російської Федерації за кордоном». Права на бренд Stolichnaya і Moskovskaya за Росією нідерландський суд остаточно закріпив лише кілька місяців тому.

У січні Верховний суд Нідерландів остаточно підтвердив права Росії на використання горілчаних брендів Stolichnaya і Moskovskaya в Бельгії, Нідерландах і Люксембурзі. Тим самим було завершено 15-річний спір за ці бренди в країнах Бенілюкс між Росією і бізнесменом Юрієм Шефлером, власником SPI Group. Росія стверджувала, що в 1990-х ці марки були незаконно приватизовані.

В кінці 1990-х бізнесмен Юрій Шефлер заплатив за 43 відомих бренди, включаючи Stolichnaya і Moskovskaya, всього $300 тис. Пізніше Рахункова палата оцінила вартість марок на момент їх придбання не менш ніж в $400 млн. До 2015-го вартість тільки Stolichnaya і Moskovskaya досягала, за експертними оцінками, вже $2 млрд. Але мова йде про глобальну вартість марок — не лише про оцінки в Бельгії, Нідерландах і Люксембурзі.

Суперечка за право на горілчані марки триває в судах Австралії, США та Австрії (наприклад, австрійські суди вже двічі ставали на бік Росії). Представник GML не відповів на питання, чи планують колишні акціонери домагатися арештів горілчаних марок в якихось інших юрисдикціях.

Право Росії на бренди російський Верховний суд затвердив у 2001 році. У 2002 році був створений «Союзплодоімпорт», який і зайнявся судовим розглядом з SPI Group в інших країнах.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...