Хіти тижня. Влада може "загратись": Чому дешевий долар не вигідний Україні, - економіст

До осені долар дорожчати не буде. На користь гривні працюють кілька мільярдів доларів, які Україна отримала від МВФ, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford, передають Патріоти України.

"Потім усе залежить від розгортання глобальної економічної кризи, другої хвилі пандемії коронавірусу. Крім того, стабільність курсу гривні має досягатися через зростання експорту та продуктивності праці. У нас зараз курс долара не зростає, адже скоротилася ділова активність. Бізнес згортає проєкти. Потреба в імпортному обладнанні, у капітальних інвестиціях падає. Крім того, люди менше купують, бо не мають грошей. Тому ціни не зростають, а гривня не девальвує", - пояснює економіст.

Каже, що влада застосовує дефляційну модель виходу з кризи. Вона полягає у різкому скороченні бюджетних видатків, коли виконують тільки захищені статті бюджету, а інвестиційні заморожують.

"Під час криз 2008-го, 2014-2015 років мали справу з інфляційною моделлю. Починали друкувати більше грошей. Зростала економічна активність, більшими ставали зарплати, активізувалася торгівля, а тому підтягувалися ціни. На фоні цього зростав курс", - каже Кущ.

Додає, що зараз Нацбанку потрібен низький, хоч і штучний, рівень інфляції. Це пов'язано з боргом нерезидентам у вигляді облігацій внутрішнього державного займу.

"Торік їхній портфель становив 100-120 мільярдів гривень. Це приблизно $5 мільярдів. Зростання долара не вигідне кредиторам, які вклали кошти у внутрішні українські цінні папери. Вони хочуть перевести свої доходи за вигідним курсом. Водночас це могло б позитивно вплинути на експортерів, які змушені за низькими цінами продавати товари на зовнішніх ринках. Перш за все йдеться про металургію", - підсумував економіст.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...