Хіти тижня. За квадратні метри доведеться платити більше: Українцям готують "сюрприз" з податками

Українці сплачують податок на нерухомість за так звані "зайві" квадратні метри. У 2020 податок збільшився, передають Патріоти України.

Оподатковуються так звані "зайві" квадратні метри, для фізичних осіб це:

- квартири площею понад 60 метрів квадратних;

- приватні будинки площею понад 120 метрів квадратних;

- квартира + будинок загальною площею понад 180 метрів квадратних.

У Києві за кожен" зайвий " квадрат доведеться заплатити 70,84 грн, а в Одесі – всього лише 4,24 грн.

Максимальна ставка податку на нерухомість становить 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен метр площі вище норми. З 1 січня мінімальна зарплата в Україні становить 4 723 грн. Таким чином, максимальна ставка податку на нерухомість складе 70,84 грн за кв. м.

Однак Податковий кодекс дозволяє місцевій владі встановлювати свої ставки податку і норму площі. Наприклад, у Харкові ставку податку знизили до 1% (47,23 грн/кв.м), а неоподатковувану податком площу квартири збільшили до 85 кв. м. в Одесі фізособам і зовсім зменшили ставку на житлову нерухомість до 0,1% (4,72 кв. м), а на нежитлову – 1% (47,2 грн/кв. м). У Львові ставка для квартир-0,5% (23,61 грн/кв.м), для будинків – 1% (47,23 грн/кв. м). А ось у Києві та Дніпрі максимальну ставку податку залишили на рівні 1,5% (70,84 грн/кв.м).

Податок на нерухомість нараховується за попередній календарний рік.

Платіжки від Державної фіскальної служби мають надійти до 1 липня 2020. Сплатити суму, зазначену у них потрібно впродовж 60 днів з моменту отримання квитанції.

Якщо до 1 липня ви не отримаєте такої платіжки, зверніться до місцевого органу ДФС, щоб уникнути штрафу за протермінування оплати.

"Якщо прострочити сплату податку на місяць, то доведеться додатково заплатити штраф – 10% від суми податкового боргу. Якщо не платити більше місяця, то штраф буде вже 20%", - говорить юрист Юрій Вовк.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...