Х**лу так не минеться, будуть три "компенсації": У Німеччині пояснили, чому "Північний потік-2" не позбавить Україну транзиту

Україна отримає три види умовних "компенсацій" від Заходу за запуск російського газопроводу "Північний потік-2". Це санкції проти РФ у разі використання "труби" як політичної зброї, допомога в підготовці нового транзитного контракту з "Газпромом" та створення "зеленого фонду, передають Патріоти України.

Шляхи підтримки України були прописані в угоді Німеччини і США щодо "Північного потоку-2", розповіла надзвичайний і повноважний посол Німеччини в Україні Анкой Фельдгузен в інтерв'ю ТСН.

  1. Санкції проти Росії. Обіцянку ввести обмежувальні заходи дала Німеччина. Нові санкції можуть застосувати в разі, якщо Кремль скористається "Північним потоком-2" для посилення політичного тиску. Ще одна причина для введення обмежень – ескалація російської агресії на Донбасі.
  2. Новий договір про транзит. Німеччина пообіцяла "робити все можливе", щоб "Нафтогаз" і "Газпром" досягли угоди про продовження транзитного контракту ще на 5-10 років.
  3. "Зелений фонд". Німеччина сподівається, що в майбутньому Україна взагалі перестане бути транзитною державою і перетвориться на виробника та експортера енергії, наприклад, зеленого водню. Офіційний Берлін уже заявив про готовність вкласти в розвиток зеленої енергетики в Україні $175 млн. Загалом за допомогою міжнародних фінансових організацій до фонду "увіллють" близько $1 млрд.

Навіщо ще один контракт із "Газпромом"?

Німеччина, за словами Фельдгузен, не зможе бути стороною-підписантом угоди про транзит газу через Україну. Тому йдеться лише про допомогу в переговорах "Нафтогазу" і "Газпрому".

"Ми просто можемо, як і два роки тому, допомогти досягти підписання такого комерційного контракту між" Нафтогазом "і" Газпромом". Ангела Меркель особисто говорила про це з президентом [РФ Володимиром] Путіним, коли була в Москві... Я дуже сподіваюся, що у "Газпрому" будуть бізнес-інтереси, щоб продовжити контракт", – зазначила посол.

Водночас сама Німеччина буде зацікавлена в транзиті газу через Україну ще 10-15 років. Після цього в країні планують повністю перейти на енергію з поновлюваних джерел.

"Німеччина відмовиться від атомної та вугільної енергетики майже одночасно. Тому нам потрібні дуже великі обсяги газу як перехідної енергії. <...> Транзит газу в будь-якому випадку – для обмеженого періоду часу", – підкреслила Фельдгузен.

Нагадаємо, до кінця 2024 року діятиме транзитний контракт, від 2019 року, згідно з яким Росія зобов'язана прокачувати через Україну по 40 млрд куб. м газу на рік. Винятком за обсягами був тільки 2020 газ, коли "Газпром" зобов'язався транзитувати 65 млрд "кубів" газу.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...