Хочете скуштувати смажену аурелію? На українському курорті придумали цікаве застосування для медуз

Українські вчені з Інституту рибного господарства і екології моря (Бердянськ Запорізької області) запропонували вживати в їжу коренеротів - місцевий підвид медуз, які водяться в Азовському морі. Про це повідомляє видання "ПроБердянськ", передають Патріоти України.

На думку завідувача відділом аквакультури ІРГЕМ Петра Кулика, медузам можна знайти застосування як їжі. Зараз, як і в 1970-80 рр., чисельність медуз помітно знижується на початку курортного сезону, але потім може повторитися історія минулого літа. Однак, якщо медуз у нас багато - з цього можна отримати користь.

Він підкреслив, що необхідність розвитку промислового використання медуз - нагальна тема. Це може бути потрібно і корисно для господарювання, проте труднощі пов'язані з нетрадиційністю цього продукту для населення України.

"Шкода, пропадає цінний природний ресурс, якому вже знайшли застосування в інших країнах. На світовому ринку спостерігається дефіцит морепродуктів, і експерти вказують на перспективність і необхідність їхнього експорту в найближчі роки", - каже Кулик.

За словами вченого, в ХХ столітті вже були вдалі експерименти із застосування медуз як добрива і кормової добавки для тварин, оскільки ці морські тварини містять в собі майже всю таблицю Менделєєва.

Водночас, у країнах Східної та Південно-Східної Азії медузи є традиційною їжею, зокрема, наші звичні види коренерот і аурелія - їх сушать, солять, смажать, консервують. В Австралії, Південній і Центральній Америці страви з них подають не тільки в ресторанах, а й менш пафосних закладах громадського харчування, що свідчить про їхню цінову доступність і легкість приготування.

Чи з'являться страви з медуз у меню українських кафе і ресторанів - залежить від того, наскільки сильним є дух дослідників і бізнес-жилка у наших співвітчизників.


Назад не повернуться? Понад половина українських біженців у Німеччині знайшли роботу, - дослідження

вівторок, 4 листопад 2025, 17:46

Більше ніж 51% українців віком від 20 до 64 років, які втекли до Німеччини через війну між лютим і травнем 2022 року, вже працевлаштовані станом на літо 2025 року, передають Патріоти України. Як повідомляє Федеральний інститут демографічних досліджень ...

Удару по кишені бути! Ціни на популярний продукт можуть різко зрости - виробництво стало збитковим

вівторок, 4 листопад 2025, 17:43

В Україні виробництво вершкового масла стало збитковим через високі ціни на сировину та падіння внутрішніх і експортних продажів. Деякі заводи вже скоротили випуск, а обсяги виробництва жовтня впали нижче рівня минулого року. Така ситуація може спровок...