Хочуть більше грошей: В Україні скасували обмеження на продаж алкоголю по вечорах

В Україні скасовано обмеження на продаж алкоголю в магазинах у вечірні та ранкові години, що раніше запроваджувала місцева влада на період дії військового стану. Зміна правил пов'язана з набранням чинності з 27 липня 2024 року окремим законом про обіг підакцизної продукції, дія якого поширюється на всю країну, крім районів ведення бойових дій та окупованих територій. Втім, продаж спиртного досі заборонений під час комендантської години, передають Патріоти України

Про це OBOZ.UA у центрі правової допомоги Київської державної міськадміністрації (КМДА). Йдеться про Закон України 3817-IX "Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального".

Так, юристи підтвердили, що у Києві з 27 липня вже не діє обмеження на продаж алкоголю в торгових точках після 21:00 та до 11:00. Разом з тим, у тексті закону йдеться про всю Україну за винятком територій, на яких ведуться бойові дії, або ті, які тимчасово окуповані РФ.

"З дня набрання чинності цим законом (27.07.2024. – Ред) раніше встановлені сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями (військовими адміністраціями) обмеження щодо заборони торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, на територіях, на яких не ведуться бойові дії, або на територіях, які не є тимчасово окупованими Російською Федерацією, втрачають чинність, крім обмежень на час комендантської години, які зберігаються до затвердження Кабінетом міністрів України порядку встановлення обласними державними адміністраціями (обласними військовими адміністраціями) заборони торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, у визначений період доби під час дії воєнного стану", – йдеться в законі.

При цьому в документі також зазначено, що доки Кабмін не затвердив такий порядок (а про це наразі не повідомлялося) заборони на продаж спиртного у певний час можуть встановлювати виключно обласні державні чи військові адміністрації і лише в районах, де ведуться бойові дії, або які окуповані РФ. Йдеться про території, внесені до офіційного переліку, який регулярно оновлюється.

Слід враховувати, що про дію закону, ймовірно, знають не всі торгові мережі. Як стало відомо OBOZ.UA, у серпні-2024 багато магазинів та супермаркетів у Києві та Одесі не продавали алкоголь після 21:00 – часової межі, раніше встановленої місцевими владами в цих містах.

Нагадаємо, з 1 вересня в Україні почав діяти закон, який передбачає підвищення акцизів на деякі алкогольні напої. Зокрема, це т.зв. проміжні продукти – зброджені напої, деякі вина та їх суміші (міцність від 1,2% до 22% об.). Акциз на них тепер встановлено на рівні 12,23 грн/л (було 8,42 грн), тобто на рівні ставки для ігристих вин.

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...