Хтось добре "вклався": Атака на "Київстар" має найвищий рівень складності, її не могли б собі дозволити комерційні хакери, - експерт (відео)

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун в інтерв'ю Radio NV розповів, що кібератака на "Київстар" має найвищий рівень складності і комерційні хакери не могли б її собі дозволити, передають Патріоти України.

"Подібний клас кібератак має найвищий рівень складності і, відповідно, наслідків. Вони готуються від кількох місяців до кількох років, і потребують безліч ресурсів. Насамперед, людських кваліфікованих ресурсів — фахівців найвищого рівня", – сказав Корсун в ефірі Radio NV.

Експерт з кібербезпеки додав, що для такої атаки потрібні також дорогі хакерські інструменти та інвестиції часу. «Так звані комерційні хакери не можуть собі цього дозволити. Вони ставлять собі за мету вкрасти гроші. Якщо грошей нема, вони не паряться навіть щось хакати. А ось спонсоровані державами хакерські групи займаються саме цим. Їхня мета — деструктив, максимально нанести шкоду. Тому що тут ніякого комерційного зиску немає», — вважає він.

Корсун також порівняв кібератаку на Київстар з вірусом NotPetya, від якого українські компанії та держустанови постраждали у 2017 році.

«Якщо в випадку NotPetya вони прикидалися, що нібито вимагають [гроші]… Вони зашифрували всю систему „заплатіть нам викуп“, дали недійсні номери гаманців. Хоча б намагалися прикинутися комерційними кіберзлочинцями. Тут навіть ніхто не намагався», — сказав експерт з кібербезпеки. У роботі найбільшого оператора України Київстар стався масштабний збій у вівторок вранці, 12 грудня. Проблеми зі зв’язком спостерігаються по всій Україні.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...