Хитра схема: "Газпром" готовий віддати "Нафтогазу" 3 мільярди доларів, але на своїх умовах

Росія хоче «зберегти обличчя»: і виплатити Україні гроші, і не визнати при цьому рішення Стокгольмського арбітражу.

У російському «Газпромі» придумали варіант компенсації НАК «Нафтогаз України» трьох мільярдів доларів, які наша країна повинна отримати за рішенням Стокгольмського арбітражу, що дозволяє РФ «зберегти обличчя», повідомляють Патріоти України.

За інформацією агентства, в четвер, 19 грудня, на чергових консультаціях в Берліні росіяни запропонують українській стороні отримання компенсації за рахунок примусового стягнення заарештованих активів «Газпрому», чому газовий монополіст не перешкоджатиме. Якщо питання буде узгоджено, то зупинки транзиту газу з 1 січня 2020 років через територію України можна буде уникнути.

Таким чином, Росія хоче «зберегти обличчя»: і виплатити Україні гроші, і не визнати при цьому рішення Стокгольмського арбітражу. Разом з тим, за інформацією джерела агентства, Росія вимагатиме від України відмовитися від позову на 12 млрд. доларів за компенсацію втрат на випадок припинення транзиту.
У той же час, як пише Юрій Дощатов, хоч транзит російського газу може і не припинитися з 1 січня 2020 року, але новий контракт може бути непідписаним через брак часу у недавно створеного в Україні оператора газо-транспортної системи. Для вирішення цього питання можуть застосувати дві моделі: продовжити на деякий час діючий до кінця 2019 року контракт або працювати за своп-контрактами. Тобто, «Газпром» буде передавати певний обсяг газу на кордоні Україна - РФ, а Україна - точно такий же обсяг на кордоні з Євросоюзом. Власне, про такий варіант раніше заявляли і в НАК «Нафтогаз - України».

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...