Кінець "епохи бідності", кажете? На українців чекає скорочення пенсій на третину, у Мінсоцполітики назвали причину

В Україні пенсії можуть сильно скоротитись, і замість нинішніх 30% від зарплат громадяни отримуватимуть тільки 20%, заявила очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна. Вона зазначила, що причиною такого зниження можуть стати демографічні зміни, передають Патріоти України.

Під час виступу на круглому столі "Пенсійна реформа в Україні: бути чи не бути" Лазебна розповіла, що в Україні у 2004 році була запроваджена страхова пенсійна система, що передбачає схему - чим більша зарплата і стаж у громадянина, тим більша і сума пенсії.

"Років п'ять це працювало нормально, пенсії становили 57-60% від заробітку. Це були хороші показники. Але потім через демографічні зміни, популістські, непродумані і несистемні рішення пенсійна система стала недофінансованою і несправедливою. Як результат - сьогодні пенсії становлять 30% від зарплат, а в перспективі через демографію матимемо 20%. І охоплення страховою пенсійною системою знижується", - пояснила очільниця Мінсоцполітики.

За словами міністерки, уряд має бачення і дорожню карту побудови "стійкої, всеосяжної" пенсійної системи, яка враховує інтереси кожної категорії пенсіонерів і людей, які працюють, у тому числі тих, хто не отримає необхідного стажу.

"Насправді, система підтримки літніх людей, яку ми будуємо, не обмежується трьома рівнями пенсійної системи... На сьогодні ми фактично заклали основи 5-рівневої системи соціальної підтримки. Вона дає кожному пенсійну перспективу. І обов'язкові пенсійні накопичення - невіддільна частина цієї системи", - особливо зазначила Лазебна.

Пенсії в Україні

У Раді розповіли, що у 2021 році українських пенсіонерів чекає індексація пенсій, а також нові доплати для окремих категорій літніх людей. Двом категоріям українців-пенсіонерів у перспективі підвищать щомісячні виплати до 30 тисяч гривень. У профільному комітеті Верховної Ради підтримали законопроєкти № № 4555 і 4555-1.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...