Кінець "епохи бідності", кажете? У школах і лікарнях України настала газова криза - їм доводиться платити по 35-45 грн за куб

Українські лікарні, школи, дитячі садки, військові частини та інші бюджетні установи платитимуть за газ по 35-45 грн/куб. м. І це при тому, що Кабінет міністрів уклав з "Нафтогазом" і місцевою владою меморандум, у якому йдеться про ціну 13,6 грн/куб, передають Патріоти України.

Постачати газ за зниженими цінами, згідно з меморандумом, повинен "Нафтогаз Трейдинг". Але він просто не бере участі в тендерах, повідомляє Бізнес.Цензор. На тендери приходять тільки приватні компанії, які готові постачати газ тільки за ринковими цінами.

В результаті бюджетні та комунальні організації повинні будуть платити за паливо більш ніж 30 грн за куб. За даними Української енергетичної біржі (УЕБ), ринкові ціни злетіли на початку жовтня до 28-38 грн за кубометр залежно від форми і термінів оплати. На європейських біржах у перерахунку на гривні ціна злетіла до 54 грн за куб.

У меморандумі про "заморожування" тарифів на опалення і газ для населення і організацій "бюджетників" зазначено, що ціна газу має становити:

  • 7,42 грн/куб. м для постачальників тепла населенню;
  • 13,66 грн/куб. м – для бюджетних установ та постачальників тепла бюджетним установам.
"Продавати газ за такими цінами таким контрагентам повинна газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"... Цей меморандум не працює... Відповідно до закону бюджетні установи не мають права укладати договори без проведення тендерів. Вони проводять тендери, але "Нафтогаз Трейдинг" на них не приходить", – пояснили журналісти.

За їхніми словами, керівники місцевих органів влади теж не можуть зв'язатися з "Нафтогаз Трейдинг". Ба більше, багато бюджетних та комунальних установ розірвали старі договори з "приватниками" в надії укласти нові контракти з "Нафтогазом". Тепер ці установи залишилися взагалі без контрактів, а опалювальний сезон на носі.

"В результаті підприємства і організації державного сектора терміново укладають договори на опалювальний сезон за високими цінами, які не передбачені в бюджетах відповідних рівнів", – відзначається в матеріалі.

Населення теж переплатить

Незважаючи на річні тарифи на газ із фіксованою ціною близько 8 грн за кубометр, деяким українцям доведеться платити за газ по 16,5 грн за куб. Йдеться про тих, кого перевели до постачальника "останньої надії".

Переведення, до речі, часто відбувається без відома споживача. Як тільки минулий постачальник відмовляється виконувати свої зобов'язання, споживачеві просто починають нараховувати більше. У підсумку він дізнається про перехід до постачальника "останньої надії" тільки після того, як отримує дзвінок з вимогою сплатити борг.

Функції постачальника "останньої надії" теж виконує структура групи "Нафтогаз" – газопостачальна компанія "Нафтогаз України". У компанії є 1,2 млн побутових клієнтів, які купують газ за фіксованою ціною 7,96 грн за куб.

За даними ЗМІ, ще 600 тис. сімей були переведені до "Нафтогазу" як до постачальника "останньої надії". Саме вони і заплатять за жовтневий газ по 16,56 грн за куб, адже тариф для них змінюється щомісяця залежно від ринкових цін, а не зафіксований на рік.

Крім того, "Нафтогаз" може бути постачальником "останньої надії" максимум 60 днів. Якщо протягом цього терміну споживач не знайшов нового постачальника, йому просто вимкнуть газ.

Бізнес б'є на сполох

Представники бізнесу вже заявили, що "настав апокаліпсис". Через небувало дорогий газ підприємцям доведеться підвищувати свої ціни, а в деяких випадках навіть обмежувати виробництво.

"Вибачте, що відриваю від важливих державних справ. Але тут трохи настав апокаліпсис. Газ 54 тисячі гривень (за тисячу кубометрів. – Ред.) на листопад", – писав власник алкогольного холдингу Євген Черняк на своїй сторінці в Facebook. Всього за кілька місяців блакитне паливо злетіло в ціні в 3,6 раза.

І поки в ЄС вже обговорюють компенсації для бізнесу, розслідування зльоту цін і обмеження тарифів для населення, український Кабінет міністрів ніяких конкретних кроків не пропонує. Прем'єр Денис Шмигаль лише закликав збільшити видобуток газу. Але таке завдання стоїть перед "Нафтогазом" вже багато років. А через рекордні ціни на газ Україні загрожує серйозна економічна криза з різким зростанням цін, безробіттям і хвилею банкрутств.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...