Кінець "епохи бідності" не світить: Купівельна спроможність українців скоротилася на 30%, країна займає 110 місце за індексом щастя

За 30 років незалежності купівельна спроможність українців скоротилася на 30%, хоча в країні постійно збільшувалася середня зарплата. Про це свідчить економічне дослідження Українського інституту майбутнього, передають Патріоти України.

«Відсутність дієвих економічних реформ призвелв до того, що купівельна спроможність в Україні залишається невисокою порівняно з колишніми країнами СРСР. З 1990 по 2021 рік середньомісячна зарплата в Україні зросла з 118 дол. до 500 дол. Але купівельна спроможність впала на 30%», - розповів за підсумками дослідження директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Економісти відштовхувалися від зрозумілого принципу: важлива не сама сума доходу, а скільки людина зможе купити на свою зарплату. Для порівняння бралися інші країни колишнього СРСР.

«Таким критерієм ми взяли м'ясо. Для порівняння, з сьогоднішньою середньою зарплатою в РФ можна купити 106 кг м'яса, в Білорусі - 90 кг, в Казахстані - 96 кг, Естонії - 155 кг, Литві - 221 кг, в Україні - 86 кг», - повідомив Амелін.

А по ходу уточнив, що за 30 років населення нашої країни скоротилося на 27%: з 52 до 37 млн. Середня тривалість життя в Україні становить 71 рік. «Ми як би ростемо, але відстаємо від інших країн колишнього радянського табору. І тут критеріями є якість життя, медицини, рівень доходів, тому що рівень доходів безпосередньо впливає на якість харчування, спосіб життя і можливість дозволяти собі якісну медицину», - зазначив Амелін.

За даними дослідження, за індексом щастя Україна займає 110 місце, тоді як Чехія - 18 місце, Польща - 44, Латвія - 51. Що пояснюється низьким рівнем доходів населення, низькою тривалістю здорового життя, слабким станом здоров'я. Хоча інші моменти також не забули.

«Україна відстає від сусідніх країн і за рівнем якості освіти. За індексом людського капіталу Україна втратила 10 позицій (з 2010 до 2020 року), зайнявши 53 місце в рейтингу. За індексом рівня освіти Україна поступається багатьом сусіднім країнам», - додав Амелін.

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...