"Кінець епохи" пустопорожніх обіцянок та сподівань: Українці по-новому сплачуватимуть податки, названо 7 найважливіших змін

У прагненні держави допомогти економіці, а також отримувати стабільний дохід з податків, на початку нового календарного року часто вносяться зміни до Податкового кодексу України, зазначають Патріоти України.

Які зміни щодо податків відбудуться у 2022 році і чого очікувати українцям розповіла податковий консультант Олександра Томашевська на сайті Гроші.ua.

Касові апарати для всіх

У 2022 році всіх підприємців зобов'яжуть застосовувати касові апарати при проведенні розрахунків. Зміни стосуватимуться як офлайн, так і онлайн ніш, у тому числі й інтернет-магазинів. Таким чином, обсяг тіньових операцій скоротиться, а детенізовану частину ринку займе легальний бізнес. Також прогнозується збільшення податкового навантаження.

ПДВ для нерезидентів України

Вже з 1 січня 2022 року набудуть чинності внесені до Податкового кодексу України зміни щодо нерезидентів країни. Відповідно до них, людей, які реалізують електронні послуги на території України, але проживають в іншій країні, зобов'яжуть зареєструватися тут платниками ПДВ та сплачувати його за ставкою 20% від вартості реалізованих тут послуг. Нерезиденти матимуть змогу сплачувати податок у валюті з-за кордону.

Зміни в КІК

Відбудуться зміни щодо контрольованих іноземних компаній (КІК). У перехідних положеннях ПКУ є норма про незастосування у 2023 році штрафних санкцій за помилки у звітності щодо КІК за 2022 рік. Звітність про контрольовані іноземні компанії та надання податкової інформації стане новою реальністю.

Публічні реєстри податкових боржників

Інформація про тих, хто не сплачує податки, у 2022 році стане прозорою. Так, можна буде дізнатися не лише громадян, які не сплатили податки, а й керівників компаній. І якщо компанія протягом 240 днів не погасить податковий борг, сума якого понад 1 млн. грн., директор може мати проблеми при виїзді за кордон.

АПК-новації та «податки на курей»

Відповідно до змін у Податковому кодексі України, у 2022 році фермерські господарства втратять пільги, що надавалися раніше. Вирощування курей та інших птахів виключили із переліку видів діяльності, якими можна займатися на спрощеній системі оподаткування.

Також анульовано податкову пільгу для доходів громадян від продажу самостійно вирощеної сільгосппродукції. Неоподаткований річний дохід від вирощених продуктів сільського господарства обмежили 12 мінімальними зарплатами (близько 80 тис. грн).

Крім того, готується проект закону щодо стимулювання розвитку агропромислового комплексу України з урахуванням Загальної сільськогосподарської політики ЄС у розрізі надання державної допомоги та розвитку сільських територій.

Зростання акцизів та ренти

Зростання акцизів на алкоголь, тютюн, бензин може призвести до зростання цін на інші товари.

Податок з третього продажу житла

З метою боротьби з оптовими продавцями нерухомості було внесено правки до законопроекту №5600. Внаслідок змін, сума доходу при продажі третього та більше об'єкта нерухомості, зменшиться на суму понесених витрат, а ставка податку з доходів громадян складе 18%.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...