Колекторам заборонять стягувати борги під час війни: Хто може не платити

Верховна Рада має намір заборонити колекторам стягувати борги у військових, бійців територіальної оборони, волонтерів і внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Такий законопроєкт парламентарі ухвалили за основу на засіданні парламенту, передають Патріоти України.

Ухвалені зміни до закону України "Про споживче кредитування" щодо врегулювання простроченої заборгованості під час воєнного й надзвичайного стану та протягом 6 місяців після його скасування забороняють вимагати повернення боргу.

Таке рішення підтримав 281 депутат, необхідний мінімум було встановлено на рівні 226 голосів.У проєкті закону сказано, що кредитори мають такі права:

  • не взаємодіяти за власною ініціативою зі споживачем, який повідомив про належність до однієї з категорій;
  • не взаємодіяти з власної ініціативи з близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем чи майновим поручителем споживача.

Зазначені категорії осіб, які бажають припинити взаємодію з кредиторами в період дії воєнного стану, можуть повідомити про це електронною поштою.

"Держава зобов'язана забезпечити соціальний захист громадян України, які захищають суверенітет і територіальну цілісність стану, а також членів їхніх сімей і їхнє найближче оточення. Це дозволить їм зосередитися на якісному виконанні військових обов'язків і бойових завдань", — ідеться в пояснювальній записці до документа.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...