Коломойський зацікавлений, щоб повернутися до моделі, яка існувала ще до "Роттердам плюс", - економіст

Підприємства олігарха є найбільшими споживачами електроенергії, а витрати на електроенергію в собівартості їхньої продукції становлять приблизно 50%.
Борис Кушнірук. Фото: Фейсбук.

У скасуванні енергореформи зацікавлені деякі великі бізнесмени, зокрема – Ігор Коломойський, чиї підприємства споживають багато електроенергії, у зв'язку з чим власнику вигідно контролювати ціни на неї. Про це заявив економіст Борис Кушнірук у коментарі телеканалу NewsOne, передають Патріоти України.

"Коломойський зацікавлений, щоб повернутися до тієї моделі, яка існувала ще до впровадження так званого "Роттердам плюс". Коли тарифи визначали повністю в ручному режимі. Тоді він зможе пролобіювати, щоб на його підприємствах, як на "великих" споживачах електроенергії, ціна була найнижчою", – зазначив Кушнірук.

Коломойський контролює Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи, зазначає NewsOne, ці підприємства є найбільшими споживачами електроенергії, а витрати на електроенергію в собівартості їхньої продукції становлять приблизно 50%.

Із 1 січня в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на 1 липня. Вона передбачає імплементацію норм Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу і передання електроенергії.

13 травня прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив, що ринок планують запустити вчасно, і додав, що новації не мають приводити до підвищення цін на електроенергію для населення. У команді президента України Володимира Зеленського виступили за перенесення запуску нового ринку електроенергії. Видання "Дело" написало, що відтермінування запуску ринку вигідне бізнесменові Ігорю Коломойському і його феросплавним заводам.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...