Коли підвищаться тарифи на найважливіші комунальні послуги: Українцям назвали приблизні терміни

Питання підвищення тарифів на найважливіші комунальні послуги в Україні в 2023 році вже не розглядається. Чергове зростання цін на електроенергію може статися не раніше 2024 року, а тарифи на газ, тепло та гарячу воду, швидше за все, залишаться на нинішньому рівні як мінімум до 2025 року. Про це свідчать прогнози, які озвучили у Національному банку України (НБУ) та Кабінеті міністрів, передають Патріоти України.

Так, за розрахунками НБУ, мораторій на підвищення вартості газу, опалення та гарячої води для населення залишиться чинним до 2025 року.

Наразі українці платять за газ за цінами від 7,7 до 9,99 грн/куб. м. Для переважної більшості побутових споживачів, які є клієнтами "Нафтогазу" (98%), тариф становить 7,96 грн за кубометр. Такі ціни наразі встановлено до 1 травня 2024 року включно. Однак якщо мораторій залишиться чинним, тарифи не переглянуть ще рік.

При цьому в НБУ розраховують, що навіть після скасування мораторію, уряд врахує соціальну значущість тарифів. Їх все одно рано чи пізно доведеться підвищувати до ринкового та економічно обґрунтованого рівня, однак робити це потрібно поетапно, вважають у Нацбанку. Також слід подбати про розширення програми субсидій, яка допомагає оплачувати комуналку найуразливішим категоріям.

Вартість електроенергії не заборонено підвищувати мораторієм. Саме тому в 2023 році світло для українців уже подорожчало до 2,64 грн/кВт*год. Як запевняє міністр енергетики Герман Галущенко, такі розцінки залишаться актуальними як мінімум до кінця опалювального сезону, тобто до березня-квітня 2024 року.

За словами міністра, останнє підвищення цін на електроенергію не вивело тарифу на ринковий рівень. Однак воно було необхідним для ремонтів зруйнованих Росією об'єктів енергосистеми. "У будь-якому випадку – це (підвищення тарифів на світло. – Ред.) питання на наступний рік, після проходження опалювального сезону", – також заявляв Галущенко.

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...