Коли Україна зможе повернутися до планових графіків відключення електрики. Експерти дали оцінки

Експерти вважають, що підстави очікувати на поліпшення ситуації в енергетичній системі України існують. Проте вразливим фактором є подальші дії російських агресорів.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Повернутись у графік. Коли в Україні припиняться аварійні відключення електроенергії".

Як зазначив директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко, ускладнення ситуації можуть виникати внаслідок різних причин. По-перше, Росія не збирається зупинятися і не відмовляється від свого плану знищення української енергетики. По-друге, на виготовлення значної частини автотрансформаторів потрібно щонайменше шість місяців.

"Найбільш реалістичний сценарій до весни - планові графіки відключень регулярно чергуватимуться з аварійними", - вважає Омельченко.

На думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, якщо нових атак не буде, то вже найближчим часом ситуація з енергопостачанням покращиться.

"Якщо не буде атак, то вже за тиждень усі відключення будуть керовані та в нормальному графіку", - зазначив він.

Крім того, зауважив Володимир Омельченко, вже понад 12 країн погодилися надавати Україні технічну та фінансову допомогу задля відновлення енергетичної інфраструктури. Крім того, "Укренерго" залучило 300 млн євро від ЄБРР.

"Але ця допомога може дозволити повернутися до графіків відключень лише за відсутності нових масованих ракетних ударів рашистів по енергетичній інфраструктурі", - вважає він.

У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, що ситуація з енергопостачанням дозволяє скорочувати час відключень

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...