Кому війна, а кому - прибутки: Ілон Маск удвічі збільшує вартість терміналів Starlink для України

Роздрібні ціни на комунікаційні пристрої Starlink в Україні зросли майже вдвічі після збоїв у роботі мобільних операторів внаслідок ракетної атаки Росії. Відтак - через погіршення мобільного зв'язку, зріс попит на супутниковий, зокрема на послугу інтернету від SpaceX, пише Financial Times, передають Патріоти України.

Термінали Starlink виробництва SpaceX, що належить мільярдеру Ілону Маску, подорожчають для нових українських споживачів до $700, замість чинних $385, йдеться на офіційному сайті компанії.

Вартість місячної абонплати на Starlink останнім часом коливалася, знизившись приблизно зі $100 до $60 на День Незалежності України 24 серпня, натомість тепер зросте до $75 доларів.

Ціни також зросли і в сусідній Польщі, але залишилися на тому ж рівні у Словаччині та більшості інших європейських країн.

Незрозуміло, втім, чи змінилися ціни так само і для українського уряду, який використовує Starlink від різних донорів, включаючи SpaceX Маска, уряди Польщі та союзників по НАТО, а також волонтерів.

За даними джерела видання, в ході поточних переговорів між SpaceX і Міністерством оборони США, компанія Маска ще у жовтні попросила Вашингтон сплачувати $4500 на місяць за кожен призначений для України термінал.

Представник Пентагону підтвердив, що департамент контактував із SpaceX щодо Starlink, однак відмовився розповісти деталі розмов. Він сказав, що США та Україна визначили наявність супутникового зв’язку на полі бою, як критичну потребу.

Маск увімкнув підключення для супутникової служби в Україні через кілька днів після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення 24 лютого, відгукнувшись на заклик у Twitter українського міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Відтоді українські військові широко використовують Starlink на лінії фронту, де місяці боїв зробили мобільні мережі ненадійними, для зв’язку один з одним, зі своїми базами та для передачі зображень з дронів у високій роздільній здатності.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про плани України закупити тисячі нових Starlink, звільнивши їх від ввізного мита та ПДВ.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...