Кому війна, а кому.... Шкіра і сухожилля. У ЗСУ поставили 11 тисяч банок неїстівної тушонки, - розслідування

Журналісти NGL.media після масових скарг українських бійців на якість консервів у бойових частинах Сил оборони звернулися до лабораторії та отримали докази того, що продукти не відповідають стандартам. Розслідування NGL.media опубліковано, передають Патріоти України.

На початку липня з журналістами зв’язався Дмитро Власенко — офіцер управління одного з батальйонів, які воюють на Покровському напрямку. Він заявив, що проблема з поганою якістю продуктів «глобальна» для ЗСУ, і продукти, які постачають бійцям, їсти неможливо. Офіцер також сказав, що через таке харчування молоді люди по 25−30 років втрачають здоров’я і зуби.

«Це централізовані поставки [продуктів], їх отримують усі, де б ми не були — отримуємо цю гидоту», — розповідав Власенко.

Інший військовослужбовець із Запорізького напрямку розповів NGL.media, що бійці практично живуть на консервах. Власенко розповів, що в тих консервах, які отримують захисники, замість м’яса шкіра тварин і вода, і вони не відповідають смаковим якостям. Низка військовослужбовців із різних родів військ на умовах анонімності теж підтвердили слова Власенка про неякісні консерви.

За словами Власенка, він звернувся до журналістів після марних спроб звернути увагу Міноборони на проблему. Як зазначає NGL.media, на початку червня в Міноборони заявили, що не допустили постачання до ЗСУ майже 340 тонн неякісних і небезпечних продуктів, зокрема понад 240 тонн тушкованої свинини та яловичини. У відповідь на журналістський запит у відомстві повідомили, що тушонку найчастіше не допускають до постачань через підвищену кількість «неспороутворювальних мікроорганізмів», що означає нестерильне виробництво і брак у консервах м’яса.

У Міноборони запевнили, що після того, як продукти визнають неякісними, постачальники мають замінити їх протягом 48 годин. При цьому Власенко сказав журналістам, що бійці отримують неякісні консерви майже в кожній із щотижневих поставок.

З десяти банок консервів, які офіцер відправив журналістам, щоб ті переконалися в їхній неякісності, NGL.media змогли знайти в продажу тільки три. Журналісти звернулися до незалежної сертифікованої лабораторії для експертизи одних із найтиповіших консервів — тушкованої свинини від ТОВ Ментеріка.

Експерти київського Державного науково-дослідного інституту проаналізували вміст восьми консервів з однієї партії, яку передали Власенко і його побратими, і дійшли висновку, що вони не відповідають ДСТУ і не повинні продаватися. Замість 59% частка м’яса з жиром у консервах становить лише 22,4%, водночас замість «м’яса» там шкіра, сухожилля і зв’язки, яких не повинно бути взагалі, повідомляє NGL.media. Вміст солі перевищує допустимий, а частка жиру становить менше ніж 14%, хоча за ДСТУ має бути до 35%. Консерви більш ніж на 60% складаються з рідкого бульйону, сказано в матеріалі.

У декларації якості виробника на цю партію тушонки стверджується, що вона пройшла перевірку в одній із лабораторій Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Міноборони. Якщо за результатами дослідження продукт не відповідає стандарту, виробник має замінити всю партію протягом 48 годин і сплатити 20% вартості штрафу.

Читайте також:

Міноборони розпочало комплексну перевірку харчування у військових частинах, які беруть участь у бойових діях

У розслідуванні NGL.media зазначено, що партія в майже 11 тисяч 525-грамових консервів коштує 1,38 млн грн. Журналісти звернулися в Міноборони за копією протоколу випробувань, але не отримали відповіді.

Директор виробника тушонки ТОВ Ментеріка Володимир Мартиненко запевнив журналістів, що якість продукції підтверджено експертизами, але відмовився надавати документи.

Банки Нідерландів розморозили активи РФ на понад 500 млн євро: Що сталось

вівторок, 8 жовтень 2024, 21:05

Банки у Нідерландах розморозили близько 560 млн євро російських активів. Це відбулося внаслідок надання винятків для незавершених платежів та відсторонення санкціонованих власників". Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Telegraaf. Як пи...

Декому доведеться платити більше: Тариф на доставку газу в Україні перерахують усім

вівторок, 8 жовтень 2024, 18:02

В Україні платять за доставку того об'єму газу, який витратили за попередній газовий рік: з 1 жовтня по 30 вересня. Зараз українці платять з урахуванням того об'єму, який вони використали з жовтня 2022-го до вересня 2023-го. А в 2025-му платитимуть зал...