Коронавірус вдарить по курсу гривні: Експерти прогнозують масштабні проблеми

В Україні курс гривні може опуститися до рівня початку 2019 року (близько 28 грн/$) через поширення коронавірусу, передають Патріоти України.

"Я думаю, що вже не стоїть питання, що ослаблення валюти буде необхідним, головне, щоб воно було контрольованим. Органи влади повинні зараз тримати ситуацію під контролем. І знову з точки зору курсу гривні, багато що залежить від того, як ми зараз домовимося з МВФ, чи буде підтримка Фонду грошима і своїм сигналом", – повідомила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

За її словами, страхи про те, що нерезиденти розпродадуть, куплені в минулому році облігації внутрішньої державної позики, необгрунтовані, оскільки немає покупців на довгі ОВДП з терміном погашення через 5-7 років.

Водночас фінансовий аналітик ICU Михайло Демків заявив, що у Нацбанку є два варіанти щодо курсу гривні. "Перший – дати курсу устаканиться десь в межах, умовно, 27-28 гривень за долар, і продовжувати працювати на цьому рівні. Другий варіант – повторити 2018 рік, в той момент, коли в липні-серпні "сипалися" Аргентина і Туреччина", – відмітив він.

"Нацбанк тоді за короткий період часу продав 700 мільйонів доларів через інтервенції, утримавши курс, потім це дозволило утримати інфляцію, тому що курс не пішов вище. Будемо дивитися в четвер за ставкою НБУ. Напевно, це буде їх найскладніше рішення по обліковій ставці за останніми роками", – резюмував Демків.

В Україні курс гривні може опуститися до рівня початку 2019 року через поширення коронавірусу Національний банк України в середу, 11 березня, зафіксував офіційний курс гривні щодо долара на позначці 25,31 грн/$. За день американська валюта подорожчала на 39 копійок.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...