Коштів критично мало: Пенсії в Україні під загрозою зриву

Верховна Рада на березень і квітень звільнила від сплати ЄСВ (надходить до Пенсійного фонду) всіх фізосіб-підприємців. При цьому грошей на обіцяне підвищення пенсій у бюджет не заклали, передають Патріоти України.

Навіть якщо секвестр бюджету ухвалять, Пенсійному фонду не вистачить близько 10 млрд грн. Кабмін опублікував оновлений макропрогноз, з нього випливає, що в цілому в 2020-му ПФУ знадобиться додатково 25 млрд грн, розповідає ексміністр соцполітики Андрій Рева.

Уряд запропонував бюджет "на пенсії" підняти на 19,3 млрд грн (в рамках секвестру, який Рада не підтримала), але ж цього в будь-якому випадку недостатньо. "У мене просте питання: як ви будете виплачувати поточні пенсії, якщо у вас уже дефіцит? Як це здійснити?" – обурюється Рева.

Тільки на разову виплату по тисячі знадобиться близько 10 млрд грн, а на індексацію ще близько 15 млрд грн до кінця року. Це вже 25 млрд. Крім того, ще близько 5,2 млрд грн знадобиться на виплату по 500 грн тим, хто старше 80 років, підрахувала експертка Лідія Ткаченко. В сумі Пенсійному фонду не вистачить як мінімум 10,9 млрд.

"Але спочатку, коли в минулому році в бюджеті рахували дефіцит Пенсійного фонду, заклали таку суму, якої просто не вистачило. Чому ж не провели індексацію в березні? У них просто немає грошей", – впевнена експертка.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...