Краху Москві не уникнути: Росія втрачає видобуток нафти навіть без ембарго ЄС

Росія з початку квітня скоротила видобуток нафти на 8,7%, 1,37 млн тонн. Втрати відбуваються навіть попри відсутність європейського ембарго. Ключові причини - відмова приватних енергокомпаній від російської сировини та зниження темпів переробки нафти всередині країни, передають Патріоти України.

Про це повідомляє "Комерсант", посилаючись на джерела, знайомі з оперативною виробничою статистикою. Офіційні дані про видобуток нафти російська влада приховує, щоб не показувати "погану" статистику.

За даними видання, найбільше постраждала "Роснефть". Її видобуток упав аж на 20%, до 370 тис. тонн на добу. І падіння продовжується – за 26 квітня компанія видобула вже 367 тис. тонн.

Крім того, помітно просіли показники проекту "Сахалін-1", до якого крім "Роснафти" входять ExxonMobil, ONGC та Sodeco. Оператор проекту скоротив видобуток майже на 11% із початку місяця. А за добу 26 квітня вона впала на 10%.

27 квітня Exxon Neftegas змушений був оголосити про форс-мажор. Компанія більше не може виконувати зобов'язання за угодами та здійснювати операції за міжнародними стандартами. Справа в тому, що американська ExxonMobil почала поетапно виходити з Сахалін-1 і згортати інвестиції в Росію.

І хоча офіційні статистику з нафти в РФ засекретили, глава Мінфіну країни Антон Силуанов визнав падіння. "Зниження видобутку буде? Буде. У яких обсягах: 17% [за рік], трохи менше або трохи більше – можливе. Як далі будуть вестися продажі, зараз поки що складно оцінити", – сказав він 27 квітня.

Видобуток знижується через відмову європейських споживачів від російської нафти, вважає Андрій Поліщук з Райффайзенбанку. Нових покупців немає, тому доводиться знижувати виробництво та пропонувати знижки.

Загальноєвропейське ембарго на нафту не вводилося, але згідно з санкціями ЄС, з 15 травня європейський бізнес зможе купувати нафту у "Роснафти" та "Газпром нафти" лише якщо вона необхідна для енергопостачання ЄС. По суті, нафту купуватимуть лише переробники, а не трейдери.

До того ж багато компаній вже добровільно зупинили закупівлю нафти в Росії. А Shell відмовилася імпортувати навіть суміші, до складу яких входить російська сировина.

Також, за даними російських ЗМІ, у березні на 6% скоротилася переробка нафти в Росії. Це також вплинуло на обсяги видобутку, адже якщо не скорочувати його за переробкою, резервуари заповняться і зберігати сировину буде просто ніде.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...