Кредитні канікули на час війни: У НБУ роз'яснили, що зміниться для боржників

У нових правилах кредитування під час війни, встановлених 15 березня законом № 2120-IX, справді є норми про «канікули» за споживчими кредитами. Проте такі кредитні канікули — це право банку-кредитора, а не обов'язок. Тому НБУ рекомендує вирішувати питання канікул безпосередньо з організацією, що видала кредит, передають Патріоти України.

Водночас норми закону передбачають деякі послаблення для боржників:

  • Під час військового стану (тимчасово до 25 квітня 2022 року) та ще 30 днів після його скасування споживачеві не нараховується неустойка, штраф, пеня за прострочення платежів.
  • Неустойки, штрафи, пеня, інші платежі, нараховані з 24 лютого 2022 року і до набрання чинності законом, мають бути списані.
  • Забороняється збільшення відсоткової ставки користування кредитом (крім випадків, коли це передбачено договором).
  • Відсотки за користування кредитом не скасовуються.

«Нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування правомірне з боку кредитора», — кажуть у НБУ.

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...