Кредити в Україні подешевшають за двох важливих умов: Банкір озвучив ставки та прогноз

В Україні можуть покращитись умови видачі кредитів у банках - відсотки за кредитами впадуть у середньому на 2-3%. Однак це відбудеться не раніше травня-червня, і лише за умови зниження облікової ставки та отримання Україною фінансової допомоги від міжнародних партнерів у повному обсязі, передають Патріоти України.

Про це OBOZ.UA розповів голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов. Він прогнозує, що незважаючи на "нервові" січень і лютий, вже до кінця березня ситуація з отриманням міжнародної фіндопомоги стане "більш-менш осяжною".

Відповідно, є всі шанси, що надходження від партнерів будуть своєчасними та у необхідному обсязі. А це не тільки позитивно вплине на економіку та стійкість гривні, а й дозволить комерційним банкам активно розвивати кредитні та депозитні програми.

На думку Мамедова, важливим буде й розмір облікової ставки НБУ, оскільки саме за її подальшого зниження з 15% до 14-12% банки зможуть покращити умови майже за всіма кредитними програмами. За розрахунками банкіра, це може статися не раніше за травень-червень.

"Покращена облікова ставка позитивно вплине на розвиток кредитування. Адже залучення ресурсів під реалізацію кредитних програм стане ще вигіднішим – як для банків, так і для позичальників. Тому цілком можливо, що вже з другого півріччя ставки з автокредитів, загальних іпотечних програм банків та девелоперів, а також цільовими кредитами для малого та середнього бізнесу (обсяг яких за підсумками року може становити до 60% від усіх виданих банківських кредитів) знизяться в середньому на 2-3%", – прогнозує експерт.

Банкір пояснив, що ставки за депозитами залежатимуть насамперед від ставки за тримісячними депозитними сертифікатами, які дозволяють банкам "пов'язувати" вільну гривню, спрямовуючи її надлишок в економіку країни. Наразі ця ставка становить 19%. Але навіть якщо вона знизиться до 17-18%, Мамедов не прогнозує масового зниження прибутковості депозитів.

"З початку лютого на ринку спостерігається досить жорстка конкуренція банків за нових вкладників, що проявляється у появі на ринку різноманітних акційних депозитів за покращеними умовами. Залежно від терміну вкладу можуть дати до 17% річних, що на 3-4% вище за середню ставку прибутковості Тому ми припускаємо, що глобального зниження ставок за гривневими вкладами, навіть незважаючи на зниження ставки за депсертифікатами, не відбудеться", – підрахував банкір.

Він також наголосив, що надходження макрофінансової допомоги є ключовою умовою для розвитку банківського ринку. "Гойдалки з макрофіном починаючи з грудня-2023 та по лютий-2024 мають спонукати до більш активного впровадження реформ, що стосуються насамперед розвитку малого та середнього бізнесу, розвитку експорту, залучення необхідних інвестицій у розвиток стратегічних галузей економіки тощо. Адже у 2025 році порівняно з 2024 роком рівень міжнародної фінансової допомоги може скоротитися орієнтовно в 1,5 раза – до $25 млрд, а у 2026 році міжнародна допомога становитиме до $12,6 млрд. Отже, внутрішні надходження до бюджету через податки та збори мають суттєво зрости. А це можливо лише природним шляхом, в умовах здорової економіки", – зазначив Мамедов.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...