Кремлю не варто реготати: Авторитетне міжнародне агентство прогнозує великі проблеми Росії через "малозначущий" пакет санкцій США

Широке тлумачення санкцій може перешкодити американським інвесторам в покупках доларових євробондів Росії навіть на вторинному ринку.

Санкції США проти валютного держборгу Росії, введені в якості відповіді на отруєння в Солсбері сім'ї Скрипаля, можуть виявитися не такими м'якими, як це може здатися з формальної точки зору, зазначають Патріоти України.

З 26 серпня Мінфін США забороняє американським фінансовим інститутам брати участь в первинному ринку суверенних облігацій РФ в іноземній валюті - тобто, купувати папери на аукціонах. На ділі ж широке тлумачення санкцій може перешкодити американським інвесторам в покупках доларових євробондів Росії навіть на вторинному ринку, попереджає в огляді міжнародне рейтингове агентство Moody's.
Справа в тому, що під обмеження потрапляє широке коло американських інвесторів: визначення, дані американським казначейством, допускають поширення режиму санкції не тільки на банки і фонди (тобто потенційних покупців паперів), але також на дилерів і клірингові центри, зазначає Moody's.
Це означає, що сам кліринг угоди з купівлі євробондів на вторинному ринку може розглядатися як кредитування уряду РФ. В результаті широкого тлумачення санкцій Мінфін РФ в принципі не зможе займати в доларах на зовнішніх ринках, а в міру настання термінів погашення обсяг євробондів в американській валюті буде скорочуватися.
Станом на 1 липня валютний держборг Мінфіну РФ становив, за даними ЦБ РФ, 22,4 млрд доларів. Близько 20% ринку належить американським інвесторам. Нові санкції США змусять Росію переорієнтуватися на внутрішні джерела фінансування, попереджає Moody's. При цьому загроза нових обмежень залишиться характерною рисою російського кредитного профілю і буде продовжувати чинити тиск на економіку, а також на її довгостроковий потенціал зростання і інвестиційні перспективи, вважають експерти агентства.
«Прогноз щодо подальших санкцій залишається вкрай невизначеним», - погоджується з колегами з Moody's провідний кредитний аналітик S & P Global Ratings Карен Варапетов.

Ключове питання - чи приведуть нові санкції щодо первинного ринку боргових зобов'язань до того, що інвестиційні банки США виключать російські цінні папери з розрахунку індексу облігацій. «Такий крок може призводити до підвищення вартості капіталу для Росії», - попереджає Варапетов.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...