Критично бракує робочих рук: У Фінляндії гниє на полях 2 млн тонн полуниці через війну в Україні

Фінляндія переживає нестачу робочої сили з України, що може спричинити втрати двох мільйонів тонн полуниці на полях. Причиною цього, як вважають місцеві фермери, є російсько-українська війна та несприятлива погода цього року. Про це повідомляє фінський портал новин YLE, передають Патріоти України.

Оглядачі відвідали ферму Alanteen Tila у Пайміо, де щороку збирають близько 250 тонн полуниці. Але цього року майже чверть усього врожаю залишилося у полі, оскільки ферма відчуває гостру нестачу працівників, які здебільшого приїжджали з України.

"Все літо ми шукали робочу силу, як збирачів, так і продавців, і я чув, що багато підприємців говорили, як важко було знайти співробітників, — каже генеральний директор Alanteen Tila Аарні Алан.

Воєнний стан в Україні призвів до того, що фінським фермерам не вистачає робочих рук, через це загалом до 15% урожаю полуниці в країні залишиться в полях. Проте, за словами виконавчого директора Асоціації садівників та ягідників Міїки Іломякі , ситуація все ж таки не така катастрофічна, як може здатися на перший погляд, адже щороку якийсь відсоток полуниці залишається на полях.

Тим часом, фінські фермери активно шукають заміну українцям на своїх полях. Як потенційні збирачі врожаю полуниці можуть стати працівники з Тайланду. За словами підприємця Терези Койвістойнена, тайці мають досвід у подібній важкій роботі, але їх оформлення як наймана робоча сила потребує більше часу.

"Додаткова паперова тяганина, бюрократія…Тайці мають досвід у подібній важкій роботі, оскільки раніше займалися збиранням лісових ягід. У нас років десять тому вже працювали тайці і зарекомендували себе добре. Вони дуже працелюбні", — розповів підприємець.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...