Курс долара в Україні буде "хитати": Експерти дали тривожний прогноз до кінця вересня

Експерти дали свої прогнози з приводу курсу долара в Україні до кінця вересня, передають Патріоти України.

Свої думки висловили голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і віце-президент з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський. Свої прогнози вони давали виходячи з того, що карантин в Україні можуть повністю скасувати 31 липня або ж він залишиться адаптивним.

Практично всі аналітики дотримуються єдиної думки в оцінці курсу долара до гривні: 27-28 гривень/долар до кінця вересня.

"Я зберігаю девальваційні очікування по гривні: що її курс дійде до 28 гривень/долар", - говорить Андрій Шевчишин. "Карантин привів до падіння імпорту і попиту на валюту з боку малого і середнього бізнесу. Та й населення зважаючи на втрату доходів не поспішало її скуповувати. Торгові обороти валютного ринку знизилися в рази, що і стабілізувало низький курс. Але як тільки буде більш активний вихід імпортерів на валютний ринок - курс піде вгору ", - розповів він.

Віктор Скаршевський перерахував фактори, які в третьому кварталі будуть впливати на курс, який визначається попитом і пропозицією. Ці фактори залишаться такими ж, як і в II кварталі:

- попит впав через скорочення обсягів імпорту, його здешевлення (перш за все, енергоресурсів);
- пропозиція впала через зниження експорту і скорочення на 13,2% валютних надходжень від трудових мігрантів;
- нерезиденти хоч і виводять валюту з України за допомогою виходу з гривневих ОВДП, але повільно;
- золотовалютних резервів Нацбанку досить, тому виплати за зовнішнім боргом мінімально впливають на динаміку обмінного курсу;
- залишається низький попит населення на валюту через зниження доходів.

"У третьому кварталі дані тенденції збережуться, тому курс буде в межах 26,5-27,5 гривень/долар", - підсумував Віктор Скаршевський.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...