Курс долара в Україні можуть змінити: Чого очікувати у другій половині 2023 року

Найближчим часом українцям не варто очікувати різкого зростання готівкового курсу долара. Навпаки, за прогнозами, у ІІ півріччі 2023-го відбуватиметься його зниження - впритул до офіційного рівня, який нині становить 36,56 грн передають Патріоти України.

Про це розповів голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов, передає УНІАН. Він зазначив: така ж тенденція простежуватиметься і з іншими іноземними валютами.

"Мамедов висловив упевненість, що у другому півріччі гривня продовжуватиме зміцнюватися. Очікується, що готівковий курс обмінних пунктів знизиться до рівня офіційного курсу валют", – йдеться у матеріалі.

Впевнені в силі гривні й валютні експерти. Більшість яких, зазначається, "не бачать факторів, які могли б призвести до знецінення національної валюти у найближчій перспективі".

НБУ планує скасувати фіксований курс

Тим часом Нацбанк оприлюднив стратегію пом'якшення валютних обмежень та повернення до гнучкого курсу – зокрема, долара. Втім, конкретних термінів цього там не назвали, означивши лише, що скасування фіксованого курсу відбудеться лише за умови відповідних макроекономічних показників.

Як пояснив голова Комітету ВР з питань фінансів Данило Гетманцев, при оцінці передумов, необхідних для здійснення стратегії, братимуть до уваги 4 основні параметри. Це:

  • інфляція та інфляційні очікування;
  • рівень міжнародних резервів та стійкість валютного ринку;
  • процентні ставки (включаючи позитивні ставки у реальному вимірі);
  • параметри фінансової стабільності.

Водночас, зазначив він, передумовою переходу до більш гнучкого обмінного курсу валют саме стане пом'якшення окремих валютних обмежень. "На перших етапах – після відв'язки від фіксованого курсу – НБУ зберігатиме максимальну курсову стабільність для мінімізації можливих початкових шоків. Для цього Нацбанк зберігатиме досить жорсткі монетарні умови", – розповів нардеп.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...