Курс валют може знову рвонути: Експерт розповів, чи чекати знову долар по 40 грн

Вже в липні нинішнього року на курс валют в Україні може вкрай негативно вплинути повернення до довоєнної системи оподаткування податками ринку пального. Про це повідомляє портал "24 канал" з посиланням на прогноз економічного експерта Бориса Кушнірука, передають Патріоти України.

"Все пальне ми імпортуємо. Якщо воно внаслідок оподаткування зросте в ціні, попит на нього може скоротитися. Відповідно, попит на валюту, необхідну для придбання нафтопродукту, теж скоротиться", ‒ сказав він.

Попит на валюту може, каже Кушнірук, навпаки, скоротитися. За словами експерта, така ситуація станеться, якщо Нацбанк все-таки відпустить курс згідно з недавнім меморандумом з МВФ.

"Я ставлюся до цього вкрай критично. Чому? Коли вони кажуть, що потрібно вільне ціноутворення на долар, це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Зараз же в Україні експорт вдвічі менше імпорту, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає. А у нас є один гравець, в цьому випадку Нацбанк, який і буде все визначати", – говорить фахівець.

Все залежатиме від рішень Нацбанку, вважає Кушнірук. Якщо в НБУ підуть на планову девальвацію, то це може призвести до відповідного знецінення готівкової гривні до долара.

"В таких умовах готівковий курс може девальвувати на 3-5%. На початку може навіть на більший відсоток, але згодом "відкотитися" назад", – вважає він. У той же час, каже Кушнірук, вищевказане рішення буде відтягуватися НБУ до липня, то в червні ситуація з курсом долара буде така ж, як і в травні.

Всі укра\нці стануть бідніші? 55% компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам

субота, 5 жовтень 2024, 10:28

Це демонструють результати експрес-опитування Європейської Бізнес Асоціації серед членських компаній щодо потенційного збільшення податкового навантаження на роботодавців. Зміни можуть вступити в силу у разі прийняття законопроєктів №11416-д про внесен...

"Частина норм вступить у силу заднім числом": Парламентський комітет підтримав підвищення податків з українців

субота, 5 жовтень 2024, 9:56

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав до другого читання законопроєкт про підвищення податків. Частина норм набере чинності з 1 жовтня заднім числом, передають Патріоти України з посиланням на народного депу...