Курс валют: Що очікує на долар після різдвяних вихідних

Експерти відзначають, що введений з 8 січня локдаун може відбитися і на курсі національної валюти.

Після зростання на початку тижня курси долара і євро не змінилися. На всі різдвяні вихідні Національний банк України встановив офіційні курси на рівні 28,40 грн за долар і 34,85 грн за євро, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

Тим часом на готівковому валютному ринку зростання курсів основних іноземних валют продовжилося. Правда, подорожчання склало від 2 до 5 копійок. В обмінниках долари можна здати в середньому по 28,22 грн, купити по 28,47 грн; євро - здати по 34,39 грн, купити по 34,82 грн. Експерти відзначають, що введений з 8 січня локдаун може відбитися і на курсі національної валюти.
«У середу, 6 січня, на міжбанку долар США до гривні закріпився нижче рівня 28,30 грн, - повідомив аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов. - Нацбанк в торгах участі не брав. Торгова сесія середи по валютній парі долар - гривня завершилася на рівні 28,26 грн, євро до гривні зміцнився до позначки 34,80 грн.
НБУ відзвітував про зростання міжнародних резервів за 2020 рік. Він склав 15%, а резерви зросли до 29,13 млрд доларів США. Це абсолютний рекорд за останні 8 років. Подібний результат досягнутий завдяки виваженій політиці регулятора на валютному ринку. Незважаючи на значний обсяг чистого продажу на 2,2 млрд доларів в березні, кінець року регулятору вдалося завершити з позитивним сальдо активних операцій в 1 млрд доларів. Крім того, на зростання резервів вплинуло збільшення вартості фінансових інструментів інвестиційної кошика на 2,3 млрд доларів. Чисті міжнародні резерви досягли 18,11 млрд доларів. Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього прогнозованого імпорту і достатній для виконання зобов'язань України. Тому будь-яке ослаблення гривні до долара і євро розглядаємо лише як спекулятивне.
Наступного тижня по курсу долара до гривні очікуємо подальшої корекції до рівня 28,20 грн. Єдина європейська валюта до гривні, ймовірно, ослабне до позначки 34,65 грн ", - прогнозує Андрій Гойлов.
До речі, згідно з підрахунками Нацбанку, українці протягом всього 2020 року активніше продавали валюту, ніж купували її. Тільки в листопаді і грудні обсяг купівлі валюти перевищив показник її продажу. Зокрема, за грудень населення продало комерційним банкам готівкової валюти на 1 млрд 623,8 млн доларів (в еквіваленті) і купило на 1 млрд 708,4 млн, тобто чиста покупка склала 84,6 млн доларів. В цілому ж з початку 2020 року населення України продало банкам валюти на 15 млрд 950,6 млн доларів, а купило на 14 млрд 852,5 млн доларів. Таким чином, в чистому вигляді за рік українці продали зі своїх «заначок» 1 млрд 098,1 млн доларів.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...