Курсу долара в 29 грн більше не буде: Ексміністр розповів, чого очікувати українцям

Ексміністр економіки України Тимофій Милованов вважає, що курс долара щодо гривні вже ніколи не повернеться до довоєнного рівня, передають Патріоти України.

За його словами, реалістичним варіантом є повернення курсу "в обмінниках" до 36 грн (станом на вечір 24 липня, він становить в середньому 39,5 грн/долар у продаж) – тоді, як курс 29 грн/долар уже не більше, ніж "нездійсненна мрія". Про це він сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Милованов зазначив: сприяти зниженню курсу до 36 грн/долар можуть:

  • старт експорту зерна;
  • значне збільшення міжнародної фінансової допомоги Україні;
  • "досить швидке закінчення війни".

"Курсу по 29 більше не буде. Це нездійсненна мрія. Понад те, якщо ж війна продовжуватиметься і далі, то на курс буде тиск – аби він зростав", – розповів він.

Колишній міністр пояснив: війна потребує великих видатків, тому виникає дефіцит бюджету. "Є бюджетний дефіцит – і частина цього дефіциту покривається емісією, тобто "друкарським верстатом", – наголосив він.

Зі свого боку, аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин раніше розповіла, що зростання курсу долара до гривні на 25% спричинить зростання вартості імпортованих в Україну продуктів. При цьому подорожчання може навіть "перебити" зростання курсу.

Вона зазначила: нині в Україні досить складна логістика через блокування морських шляхів. Тому крім зростання вартості безпосередньо продуктів харчування у гривні "дорожчатиме і вартість доставки через зростання вартості пального".

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...