"Квіти" на похорон "Газпрому": Єврокомісія збирається обмежити ціну на російський газ до 50 євро за мегават-годину, - ЗМІ

Помста Єврори за роки принижень, шантажу і рекордні ціни за "блакитне паливо" 2022 року обіцяє бути дуже жорсткою. Недоімперії запропонують розцінки 20-30-річної давнини, коли російськи енергоносії були дуже дешевими.

Єврокомісія пропонує обмежити ціну на російський газ, встановивши її на рівні 50 євро за мегават-годину. Про це повідомляє авторитетна Politico, з посиланням на документи, котрі опинились в руках цього видання, Наголошується, що такий крок був би певною "авантюрою", і ЄС має бути готовий негайно відмовитися від російського газу, якщо Москва відповість припиненням усіх поставок. Схоже, Брюссель намагається поставити жирну крапку в енергетичній співпраці з Москвою, передають Патріоти України.

Пропозиції Єврокомісії також включають командно-контрольний розподіл газу серед країн у разі надзвичайних ситуацій. Politico пише, що за встановлення загальноєвропейського обмеження ціни на постачання газу з Росії та податку на надприбутки від енергоресурсів виступила Франція.

Нагадаємо:

  • Ціна на газ для європейського ринку для постачання в жовтні коливалася близько 213 євро за мегават-годину. Рік тому вона була близько 29 євро, а два роки тому – близько 15 євро/МВт-год. Вона почала більш помітно зростати восени минулого року, досягнувши максимуму близько 345 євро/МВт-год незабаром після вторгнення російських військ в Україну.
  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала до енергозбереження, конкретний план якого ЄК має представити в середині вересня.

Безробітні українці отримають по $500: Стало відомо, кому дадуть гроші

субота, 18 травень 2024, 17:27

Безробітні мешканці Дніпропетровщини, Миколаївщини, Херсонщини та Запорізької області мають змогу пройти професійні курси за грантові кошти. На підвищення кваліфікації чи здобуття нових професійних навичок вони можуть отримати $500, тобто майже 20 тис....

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...