Китайська Evergrande "кинула" ринок КНР на $300 млрд. Загроза пов'язаних банкрутств лякає населення та бізнес. Компартія готує жорстокий урок для винуватця

Друга економіка світу очікує важкого удару. Якщо Протягом 30 днів гігант не спроможеться виплатити борги, почнеться "доміно банкрутства". Наслідки наразі важко прорахувати. Однак комуністи зроблять все щоб загасити пожежу і провчити капіталістів

Які ризики для економіки Китаю та світу несе банкрутство найбільшого китайського забудовника, зазначають Патріоти України. У четвер, 23 вересня, відбулася важлива подія, яку не всі помітили. Китайський девелопер житла Evergrande перший раз не заплатив черговий купон (тобто відсотки) за своїми бондами (облігаціями) їх власникам. З цього дня пішов так званий 30-денний grace-period – час, коли у компанії ще є право заплатити купон без санкцій.

Після цього компанія визнається банкрутом.

Ну і що, скажете ви – одна китайська компанія стане банкрутом? Тим більше, її акції вже впали на 93% (!!!) за останні півроку, коли інвестори стали відчувати "поганий запах". А колись вона коштувала понад $40 млн на біржі.

Компанія каже про себе, що побудувала житло для 12-ти млн чоловік.

Працювала вона з типовою для нас (але незвичайною для західних країн) схемою піраміди: бере гроші у покупців квартир і будує на них житло іншим, попереднім покупцям. Суму, якої не вистачає, позичає на ринку.

Не вистачало дуже багато. Financial Times пише, що загальна сума боргів компанії "більше $300 млрд" (точно ніхто не знає, тому що компанія робила багато творчих речей зі звітністю). Це найбільший борг У СВІТІ серед компаній (не банків). В основному – борги, звичайно, китайським інвесторам. Але є і західні (приблизно 8% як вважається зараз – але це неточно).

Дуже багато в цій сумі і боргів постачальникам – бетону, меблів, сантехніки та інших. Також і будівельним компаніям – несповна розуму вона будувала сама. Всього у компанії зараз близько 1 200 об'єктів в девелопменті в 200 містах Китаю.

Також власник компанії був людиною різних інтересів. Купив собі головну футбольну команду в Китаї (а як же, найбагатша людина і без команди? Не комільфо!). Авіалінію, завод мінеральної води і ще багато чого.

Також вони управляли інвестиційними фондами для простих китайців – тобто брали гроші у людей, щоб вкладати їх в акції інших підприємств. Вже просочилася інформація, що частина цих грошей ($8 млрд) пішли теж на будівництво – а це взагалі в будь-якій країні пряма дорога до в'язниці.

Її власник один час був найбагатшою людиною в Китаї – зараз його не видно.

І ось Компартія зараз вирішує, що робити, і всі видання світу активно пишуть про майбутнє.

Якщо компанія впаде, будуть масові банкрутства постачальників, і багато людей залишаться без грошей – ті, хто вклав в квартири і в фонди. Ну і ті, хто вклав в акції самої компанії і її бонди.

Як пише журналіст FT: "The whole point of China's mostly self-contained financial system is that most of the debt is owed by one part of the country to another . The party is in control of all of those parts , and so the debt is, essentially, whatever the party says it is. "

Або: "Найголовніше в замкнутій фінансовій системі Китаю – те, що одна частина країни повинна інший більшу частину боргу. Партія контролює всі ці частини, і борг по суті є ТИМ, ЩО ГОВОРИТЬ ПАРТІЯ".

Ну тобто якщо Партія раптово скаже "Ван тепер не винен Лі", значить так тому і бути.

У Китаю точно є гроші, щоб "закрити питання" – хоча така сума величезна навіть для КНР – другої економіки світу. Але вже точно відомо, що повністю рятувати її не будуть – Компартія хоче всім дати урок. Що не треба безконтрольно брати гроші в кредит. І не треба купувати футбольні клуби. І взагалі, не треба так багато будувати – сотні тисяч квартир в Китаї без мешканців – куплені "про запас" як інвестиція.

А економіка Китаю на 30% – це будівництво і інші галузі, які від нього залежать.

Тобто – якщо компанія впаде з гуркотом, прощай 7% зростання економіки щороку.

Ну і скривджені сотні тисяч інвесторів можуть вийти на демонстрації – це ж свої кровні гроші, а не політика.

Коротше, скоро побачимо у колоса "глиняні ноги" чи бетонні.



Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...