Китайська компанія ударними темпами будуватиме на Донбасі вітропарк вартістю $1 000 000 000

Близькість фронту з російськими окупантами не особливо турбує інвестора. Адже Пекін має достатньо впливу, щоб змусити Москву "пушинки здувати" з власності Піднебесної, не те що їй шкодити.

Китайська компанія PowerChina планує будувати в Україні велику вітрову електростанцію потужністю 800 МВт і вартістю щонайменше мільярд доларів. Про це повідомляє прес-служба WindFarm, передають Патріоти України.

Зазначається, що 30 жовтня уже уклали відповідний контракт з українською компанією WindFarm. "Реалізація проєкту демонструє абсолютно новий і вигідний державі підхід у розвитку вітроенергетичного сектора — продаж виробленої електроенергії на ринку електричної енергії без "зеленого" тарифу", — зазначають у WindFarm.

Де будуватимуть вітропарк?

Вартість проєкту — щонайменше $1 млрд, що робить його найбільшим серед вітрових електростанцій в Україні. Її планують розташувати на території Мангушського і Нікольського районів Донецької області. Коли збудують енергостанцію, не повідомляють, але обіцяють у «найкоротші терміни».

Очільник правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конченко зазначив, що цей проєкт, який готували близько року, стане найбільшим наземним вітропарком в Європі.

Хто будує

PowerChina — одна з найбільших будівельних компаній Китаю (входить у сотню найбільших компаній країни і в 500 найбільших компаній світу). Вона спеціалізується на проєктуванні та будівництві енергетичних і транспортних об’єктів. Зокрема, в активі компанії — будівництво найбільшої у світі електростанції «Три ущелини» потужністю 22,5 ГВт.

Українська WindFarm займається вітровою енергетикою. Вона розробила вітроенергетичних проєктів загальною потужністю 1.3 ГВт, з яких успішно ввели в експлуатацію понад 400 МВт.

Що таке «зелений тариф»?

Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...